БСП да върне мандата още в петък, да не го бави, за да не бъде обвинена в предизборен пиар, е мнението на депутата Явор Божанков. Той обаче не е член на партията, която решава днес на свое заседание на Националния съвет кога точно да декларира официално пред президента, че и третият опит за съставяне на редовно правителство се е провалил.

"Третият мандат беше възможност да имаме редовен кабинет и да отговорим на актуалните предизвикателства. Със своята безотговорност протестните партии директно изпратиха България на още едни избори и предизвикаха парламентарна криза", заяви пред NOVA Явор Божанков. "Подчертавам безотговорност - уж сме съгласни по политики, уж искаме едни и същи, но явно някой не иска България да има редовно правителство. Това е очевидно", заяви Божанков.

"Колегите се наиграха, видя се, че не могат да съставят правителство и сега ще ходим на избори. Последните 2 парламента показаха, че не може да бъде съставено правителство без ГЕРБ", пък коментира пред медията колегата му от ГЕРБ Радомир Чолаков.

"Има една антисистемна партия - "Има такъв народ", която е влязла в НС с декларираната си мисия да взриви политическата система. Не можах да разбера защо на протестните партии и БСП им трябваха 6 месеца, за да разберат, че не могат да преговарят с "Има такъв народ". Те не са влезли тук, за да преговарят, а с друга цел. В момента наблюдаваме агонията на политическата система и агонията на протестните партии и БСП. Те бяха отровени от мисълта, че ГЕРБ е токсична партия. ГЕРБ не е токсична партия", заяви Чолаков.

Не очаквам да има промяна на позициите за съставяне на правителство, всички възможни варианти бяха изчерпани, констатира от своя страна по БНТ депутатката от "Демократична България" Антоанета Цонева. Тя обясни и защо от ДБ не се явиха на разговори с БСП за съставяне на правителство с третия мандат. "БСП и техният лидер допуснаха една основна грешка - когато се провали вторият мандат, ние казахме, че трябва да има консултации между партиите, което г-жа Нинова отказа", заяви Цонева. "Бяхме готови, имахме нагласата третият мандат да бъде осъществен, но няма как да стане без партиите да си говорят", категорична е депутатката от ДБ. Тя призова партиите да се върнат към старомодните принципи на многопартийната демокрации, когато партиите си говорят, сформират коалиции и подписват споразумения.

Цонева потвърди още, че в парламентарната група смятат, че изборите е най-добре да бъдат "две в едно". Цонева коментира и темата за евентуален политически проект на служебните министър Кирил Петков и Асен Василев, като ги обяви за "едни от най-успешните министри в служебния кабинет". "И ДБ подкрепя изключително силно техните политики.

По темата за мандата и проваления редовен кабинет лидерът на ПГ на ИБГНИ пък изведе напред опасенията, че така важни за гражданите законопроекти ще останат неприети.

"Ако БСП реши преждевременно да върне мандата, както се чува - още утре, това поставя под риск приемането на важните за хората закони. Големите партии така прецениха времето, че нито да има съдебна реформа, нито да има подкрепа за хората в навечерието на тежка икономическа и социална криза. Времето трябва да стигне поне за актуализация на бюджета", заяви Мая Манолова по bTV. По думите й очаквано има провал на третия мандат, както имаше провал и на първия мандат и отговорността тук е на големите партии, които са получили мандат.

"Казахме ясно, че третият мандат има шанс, ако има предварителни разговори между партиите извън ГЕРБ и ДПС. Това беше и мнението на Демократична България, но от БСП високомерно отказаха да водят такива разговори. Това минира възможността да има преговори чисто технически къде да отиде мандатът, за да получи подкрепа", каза Мая Манолова.