Партиите в НС обвързаха провала на кворума в залата с резултатите от местните избори. Всички виждат в днешния знак, който дадоха от ГЕРБ и ДПС с отсъствието си от залата, че има промяна в ситуацията в некоалицията след вота. От ПП-ДБ не виждат причина за разтуряне на сегашното мнозинство зад правителството, макар и да разбират причината на ГЕРБ и ДПС да не влязат.

"Това управление от самото начало е трудно и носи негативи на всички участници в него, няма какво да се крием от тази реалност. Като погледнем резултатите от изборите, с уговорката, че това са местни избори, не можем да кажем, че възникна нова политическа ситуация, че се очерта нова политическа позиция или формула", коментира Христо Иванов. Лидерът на "Да, България" каза, че приоритетите пред властта

По думите му приоритетите на управляващото мнозинство остават същите и трябва да се продължи да се работи за тях.

"Всяка от партиите, от коалициите, ще си направи своя анализ, но аз очаквам като преминат умората и емоциите, да се върнем към народната нива и да продължим да орем, колкото и да е трудно", призова Иванов за връщането на ГЕРБ и ДПС в пленарната зала.

"Разговорът за смяна на министри трябва да се води главно с премиера и вицепремиера, които направиха селекцията, коментира Иванов. Попитан ще бъде ли подписано коалиционно споразумение с ГЕРБ, отговори, че от началото е настоявал всички договорки да бъдат в писмен вид.

"Колегите от "Продължаваме промяната" също искат, всички искат, но живеем в една ситуация, в която не всичко се получава", коментира той.

Преди Иванов и Кирил Петков призова ГЕРБ и ДПС да се върнат в залата, за да не се окаже, че законите ще ги гласува опозицията. По тази причина и ПП-ДБ се принудиха да не се регистрират, въпреки че бяха в пленарната зала.

Все пак изборите свършиха и ние ги призоваваме да дойдат в зала, за да можем да работим. Има много закони - цяла България чака бюджета, така че ще трябва да работим заедно. Има вето, което трябва да се отхвърли. Разбираме, че тези ревизии трябва да се случат, но ние всички сме пратени от народа да работим в парламента и ги чакаме това да се случи", апелира Петков.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също се разтревожи, че няма да има кой да гледа бюджета заради бойкота на пленарните заседания. Нинова коментира за липсата на кворум, че това е "лошо". "Имаме много важни неща да решаваме, каза лидерът на БСП и добави, че трябва да започнат обсъжданията по данъчните закони и бюджета.

В същото време лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че по негова информация от ГЕРБ и ДПС планират да не влизат в пленарната зала до края на седмицата. Истината е, че в един момент се оказа, че е много важно да има правителство. В следващия момент се оказа, че като минат изборите това не е толкова важно. Доколкото разбираме заявката от страна на ГЕРБ и техните коалиционни партньори от ПП и ДПС е до края на седмицата да не влизат в парламента. Държавата или нейните интереси са важни или интересите на двама трима души, които управляват къде задкулисно, къде предкулисно? Определено Денков не е сред тях. Говоря за Доган, Пеевски, Борисов и кръг от хора около тях. Няма нормален човек, който да си мисли, че ПП-ДБ управляват", каза Костадинов. Той заключи, че "Трусовете в ДПС предизвикаха днешния ден на траур в парламента". И се пошегува, че партньорите и от ПП-ДБ и ГЕРБ се показали солидарни с тях, "може би тъгувайки за Мустафа Карадайъ".

Тошко Йорданов пък тълкува случващото се с това, че сглобката била вече вредна и за участниците в нея. Според него в момента ПП-ДБ нямат моралното право да управляват с резултата, който постигнаха на местните избори.Колкото по-бързо си замине това правителство, толкова по-добре. По думите на председателя на ПГ на ИТН това е "ужасно вредно за цялата страна правителство". "Тази сглобка рано или късно ще се разпадне, защото първо е зачената в грях, второ е вредна, трето ГЕРБ ще ги изхвърлят като парцал, в момента, в който не им вършат вече работа, а вече ПП-ДБ нанасят само щети, включително и на ГЕРБ", каза Йорданов.