Почти месец преди вторите извънредни избори за тази година на 14 ноември се наблюдава стабилизация на традиционните партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Причина за това е разочарованието на хората от предишните два парламента, които не можаха да излъчат мнозинство. И след тези избори партиите на протеста пак няма да могат да формират парламентарно мнозинство от 121 народни представители, ако в него не участва някоя от партиите на статуквото. Това каза социологът от "Сова Харис" Васил Тончев, в коментар на резултатите от проучване за нагласите на избирателите по поръчка на DIR.BG.

Според него твърдото си намерение да гласуват на 14 ноември са заявили 55% от избирателите, което се равнява на малко над 3 милиона души. Тончев припомня, че на миналите избори до избирателните бюра са отишли с 200 000 по-малко гласоподаватели, което обаче тогава се е дължало на мерките взети от служебното правителство срещу купения вот. Сега регистрираното леко повишение на интереса към изборите било заради смесения вот за парламентарни и президентски избори.

В същото време 3% от избирателите заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини. Проучването показва, че това са предимно възрастни хора и такива с по-ниско образование. Тончев обръща внимание на факта, че този процент се равнява на около 55 000 души, които преди въвеждането на машинния вот са гласували. 10,2% от всички избиратели пък смятат, че съществува реална опасност да се заразят с Ковид 19 в процеса на гласуване.

Според "Сова Харис" фаворит на президентските избори ще бъде Румен Радев, а най-силният му съперник ще бъде проф. Анастас Герджиков. Това, според Васил Тончев е двойката, която най-вероятно ще отиде на балотаж.

  • Колко, кои и как се очаква да бъдат подредени партиите в следващия парламент?
  • Можем ли да очакваме от 47-ото Народно събрание редовно правителство и стабилно 4-годишно управление?
  • Номинацията в последния момент на повечето кандидати за президент - вреди или им помага?
  • Може ли лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да бъде избран или пък да стигне до балотаж?

Отговорите на Васил Тончев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Васил Тончев оглавява социологическа агенция "Сова 5" през 1993 г. През 2001 г. подписва споразумение за съвместна дейност с международната изследователска верига "Харис" със седалище в Сан Франциско. През 2006 г. то изтича, а Тончев регистрира марката "Сова-Харис" в България. Шефът на агенцията е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Института за изследване на младежта и като социолог в психиатрия. "Сова Харис" има репутацията на умерено лява социологическа агенция.