Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към служебния кабинет за несправянето с пандемията, както и към президента. "Радев и Кацаров доведоха България в тъмночервената зона. За 6-7 дена са погинали 600-700 българи. Защото Кацаров и компания доведоха дотук", обвини бившият премиер на брифинг на ГЕРБ.

Той направи сравнение със скандинавските страни, където свалят маските в самолетите, стадионите им се пукат по шевовете, а на нашите се играе футбол без публика, като в същото време Борисов е учуден от липсата на реакция у феновете. "Къде е логиката в дискотеката да има хора, а на открито на стадиона да няма хора?, Паралелката да не ходи на училище сутринта, а вечерта да се събере в дискотеката? Това, ако някой може да го обясни, ще бъде чудесно", коментира Бойко Борисов.

Той се закани още, че партията му ще следи много внимателно как се отразява кампанията на президентската двойка Радев-Йотова, защото, по думите м, ГЕРБ си плащали за всяко излъчване.

"Обръщам се към медиите, както нас ни фактурирате за всяко изявление, така да фактурирате и кандидатпрезидентската двойка", каза Борисов по адрес на сегашните стопани на "Дондуков"2.

"Народът гине, цените полудяват, а ние си правим туризъм", коментира той изкачването им на Черни връх. "Аз мога да му предложа да направим лицеви опори на кокалчета", продължи Борисов по адрес на Румен Радев. Борисов изрази негодуванието си от инициираната среща при президента по повод енергийната криза и растящи цени. Според него президентът е в предизборна кампания и това е ангажимент на назначеното от него правителство. "Много внимателно ще гледаме дали ще вземете пари за отразяване", закани се Борисов.

"Има чудовищен скок на цените, държавата трябва да работи, има си премиер и министри, не виждам ролята на Радев в тоя процес, освен че назначи некадърни министри", каза лидерът на ГЕРБ.

"Ако е тази промяна, която е днес с тези цени, с тая инфлация, с тоя хаос, с провалена ваксинационна кампания, извинете, по-добре да сме партия на статуквото", отсече той. И заключи, че България е на дъното като потъналия турски кораб край Камен бряг.

"Вече сме при "Вера Су. Тази промяна ще ни доведе до дъното", коментира Борисов. Лидерът на ГЕРБ разкри още, че "кметовете от областта ще издадат Акт 16 на "Вера Су", за да може служебното правителство да си направи там вила". Това Борисов обеща да се случи до април догодина. "Пътя на копринката го знаем, дали "Вера Су" стига до пътят на копринката, не мога да кажа", каза той в отговор на въпроса дали е възможно плавателният съд да е бил натоварен с дрога.

По въпроса за бъдещи коалиции лидерът на ГЕРБ отвърна "всички и никой", като посочи, че иска първо да види резултата на партията си. "След като видим как ни подреди народът, трябва да се опитаме да направим правителството", добави той. Но беше категоричен, че критичната маса в обществото се натрупва по-бързо от готовността на някоя партия да управлява. "Сега няма готова партия и ние не сме готови в тази криза да управляваме, затова аз съм много скептичен, че ще създаде правителство", заключи Борисов, според когото държавата лети стремително надолу.

Той отново отхвърли обвиненията към ГЕРБ за отказаната регистрация на "Демократична България" от РИК Стара Загора.

От партията коментираха и внасянето на Плана за възстановяване в ЕК. Според Томислав Дончев той е връщане към първоначалния вариант на ГЕРБ и го покрива на 85%. "Първата добра новина е, че най-после е внесен, въпреки генерираното закъснение. Втората добра новина е, че спрямо първата версия на служебното правителство, има подобрения с мерките в подкрепа на бизнеса. Връща се към варианта на предишното правителство в този вид, в който беше оставен от нас", заяви Дончев.