Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху не успя да прокара законопроект за поставяне на камери в избирателните секции, но така засили обвиненията, че неговите врагове възнамеряват да откраднат изборите следващата седмица, предават Ройтерс и БТА.


Нетаняху превърна възможните изборни измами в основна тема на своята кампания и призова привържениците си да гласуват усилено, за да му осигурят пети мандат.

Служители на неговата партия "Ликуд" отправиха до голяма степен недоказани твърдения за широко разпространени измами в избирателни секции в арабски градове на предишните избори през април, които не доведоха до категорична победа за никоя политическа сила.

Вчера правителството одобри законопроект за наблюдение с камери в избирателните секции, но днес предложението не получи подкрепа в парламентарна комисия.

Повечето западни държави ограничават използването на камери в избирателните секции. Политически коментатори предсказваха, че мярката ще се сблъска с големи трудности.

Главният прокурор на Израел се противопостави на законопроекта по съображения, свързани с поверителността и процедурните въпроси.

Според критиците законодателното предложение има за цел да сплаши арабските избиратели.

Твърденията на Нетаняху за изборни измами излязоха на преден план в битката за политическо оцеляване на премиера, който две седмици след изборите на 17 септември трябва да представи своето обжалване срещу намерението на главния прокурор да му предяви обвинения по три дела за корупция.