Парламентът ще обсъди и гласува оставката на заместник-председателя от квотата на "Продължаваме промяната" - Мирослав Иванов.

Очаква се дебатите по отстраняването му да бъдат втора точка от дневния ред, съобщи в началото на заседанието председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Искането беше внесено от трите парламентарни групи на опозицията вчера. От ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" смятат, че Иванов системно нарушава парламентарния правилник и толерира мнозинството, като прилага двоен аршин.

Повод за искането стана спряният микрофон и отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на парламентарния петъчен контрол. Това провокира напрежение в пленарната зала. Тогава опозицията обвини Иванов, че е допуснал министърът на финансите Асен Василев да коментира от трибуната декларацията, което противоречи на парламентарната практика.

Ситуацията се дублира и вчера, когато по декларация на "Възраждане" Настимир Ананиев поиска процедура ии разкритикува опозицията. Тя пък напомни на Мирослав Иванов защо му иска оставката и настоя ПП да освободи редиците си от Ананиев.