Трите партии от опозицията в парламента внесоха искане за оставката на Мирослав Иванов от ПП като заместник-председател на Народното събрание. Повод за инициативата им е прекъсването на декларация на ГЕРБ миналата седмица и отнемане на думата по време на парламентарен контрол.

Тогава Иванов спря микрофона на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, а финансовият министър Асен Василев направи контрадекларация след нейната. Според опозицията Иванов допуска управляващите да коментират декларации, направени от опозиционните групи, което противоречи на правилника на парламента. 

В искането за оставката е посочено още, че Иванов системно превишава правата си и не изпълнява задълженията си в рамките на неговата компетентност.

Минути след изявлението на ГЕРБ в кулоарите, в пленарната зала се разигра сходна ситуация, отново докато Мирослав Иванов председателстваше заседанието - от ПП пак коментираха декларация на опозицията.

Повод за новия скандал между мнозинство и опозиция този път стана декларация на "Възраждане". Депутатката Искра Михайлова поиска оставката на кабинета от името на партията си, като го укори, че е спрял газовите доставки от Русия, въпреки че според ЕК "санкциите не пречат на компаниите да откриват сметки във валутата от техните договори".

"Докато Кирил Петков заявява гордо, че няма да се поддаваме на този шантаж, до него г-н Василев гръмко обявява, че ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар. Ответният удар е насочен не към Русия, а само и единствено към българските граждани. Българският народ обеднява всеки ден", каза депутатката от "Възраждане".

Последва процедура от Настимир Ананиев от ПП, когото нароченият за оставка Мирослав Иванов предупреди да не коментира опозицията.

"Надявам се, че няма да вземете отношение по декларацията на "Възраждане". Ананиев обаче направи точно обратното.

"Аз разбирам, че ако някой е на комисиона от Русия, държи да използваме руски газ", каза Ананиев, а зам.-председателят на НС напразно се опита да го спре. "Пълна лъжа от "Възраждане". Декларацията се използва за внушения и лъжи", продължи Ананиев, въпреки опитите на председателстващия заседанието да го спре.

"Надявам се току що разбрахте защо опозицията иска вашето отстраняване", репликира Цончо Ганев от "Възраждане".

И обвини, че Мирослав Иванов следва почина "опозицията в ъгъла, мачкана, тъпкана". "За да може лица като г-н Ананиев, позорно известен с търкалянето си по коридорите, да стане и да прави внушения за "Възраждане", каза Ганев. Той призова Иванов да отнема думата на "такива компрометирани лица, когато започнат да обиждат цяла парламентарна група и да му кажете че не се намира на пода, където се търкаля обикновено".

От "Продължаваме промяната" реагираха остро с искане Цончо Ганев да бъде наказан за обида към Настимир Ананиев. "Не може да се отнасяте с подобно отношение към ваш колега, народен представител, с обиди", включи се и самият Иванов. И посочи, че е предупредил съпартиеца си Ананиев да не репликира декларацията на "Възраждане". 

Последва ново предизвикателство за Мирослав Иванов, поднесено от неговата парламентарна група.

"Отнасяте се строго и справедливо, както трябва", защити го зам.- Искрен Митев от ПП. Но в изказването си нарече депутатката от "Възраждане" с фамилията на руската посланичка.

"Излиза г-жа Искра Митрофанова и защитава руските интереси от тази трибуна", каза депутатът от ПП.

"Г-н Митев, още веднъж, ще ви наложа наказание. Компромисите свършиха. Който се отнесе с неуважение към колега, ще има наказание", направи му забележка Мирослав Иванов.

"Миналата седмица точно в същата ситуация вие отнехте думата на председателя на ПГ на ГЕРБ по време, по което той произнасяше декларация от името на групата, след това дадохте думата на министъра, в резултат на което ви се иска оставката", реагира Радомир Чолаков от партията. "Никога не прекъсвайте опозицията. И никога не давайте процедура, която се превръща в декларация", посъветва го той. Депутатът от ГЕРБ напомни, че работата на управляващите е не да критикуват мнението на опозицията, а да го оборят с действията си.

"Самият вие с изказването показвате, че не сте запознат със ситуацията. Това не е вярно", отрече Иванов да е прекъсвал Десислава Атанасова. "Думата беше взета по време на процедура", допълни той, като обясни, че дори е добавил към времето на лидера на ПГ на ГЕРБ три минути от себе си. "Аналогиите ви са неоснователни", заключи Иванов.

Това провокира Рамадан Аталай от ДПС да констатира, че "Продължаваме промяната" правят лоша услуга на своя зам.-председател на НС.

"Много е лошо, когато управляващата партия подлага динена кора на избрания от нея зам.-председател. Няма как да се чете декларация и впоследствие да се вземе отношение по нея", напомни правилата той. "Но да излезе Ананиев, да опита и по всякакъв начин да ви постави в неудобно положение", възмути се Аталай.

"Отстъпете мстото на председателя и да започнем да работим. И ако вие сам си подадете оставката, ще ни направите добро, но преди това изгонете г-н Ананиев от вашата парламентарна група", призова Аталай.

"Фактът, че има процедура за моята оставка, няма да ме спре. Няма да се огъна под натиска на опозицията", пък беше категоричен самият Иванов, аплодиран от своите.