Новината за оттеглянето на Цветан Цветанов от всички ръководни позиции се превърна в събитие номер 1 в Народното събрание днес. Тя с лекота измести от дневния ред завръщането на БСП в пленарна зала и искането на ДПС за намаляване на ДДС за хляба на 5%, като предизвика реакции от всички политически страни в парламента.

Цветан Цветанов остава редови член на ГЕРБ, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Малко по-рано пресцентърът на формацията съобщи за оставката на зам.-председателя на партията от всички ръководни постове. Дариткова уточни, че след среща в МС с премиера Бойко Борисов е разбрала за решението на Цветанов да се оттегли от всички ръководни постове в ГЕРБ. По думите й, лидерът на партията е благодарил на Цветан Цветанов за усилията и работата през годините. Всички останали подробности, оценки и анализи предстои да бъдат направени от председателя на ГЕРБ, така Дариткова отговори на въпрос какви са мотивите за решението.

Според Александър Симов от "БСП за България" има процес на замитане на следите в ГЕРБ. "Няма как да заличиш мазните отпечатъци от местопрестъплението, дори и да накараш Цветан Цветанов да емигрира", посочи той и отбеляза, че с оттеглянето на Цветанов "Апартаментгейт" не става по-малко актуален, както и терасите колкото футболни игрища и къщите за гости. "Няма как с махането на Цветан Цветанов от политическата сцена и оттеглянето му от политиката, ГЕРБ да си извоюват така желаната прошка, за която халюцинират от нощта на изборите", коментира Александър Симов. По думите му победата на вота не означава прошка. Те победиха на изборите, но това не означава, че хората са забравили какво са направили, посочи той. Според Симов оттеглянето на Цветан Цветанов е едно потвърждение за вина.

Хамид Хамид, зам.-председател на ДПС, заяви: "ДПС никога не е коментирала и не се е намесвала във вътрешните работи на нито една партия. Няма да го направи". Коментарът ни за Цветан Цветанов е същият, както при оставката на Корнелия Нинова - не се месим във вътрешните работи на нито една партия. "Всяка политическа партия си има свой устав и свои правила, както собствен вътрешнопартиен живот. ДПС никога не е коментирала и не се е намесвала във вътрешните работи на нито една партия. Няма да го направи", заяви Хамид.

Валери Симеонов от НФСБ не скри разочарованието си: "Не ми е работа да коментирам кадрови решения на други партии. Това си е тяхно право, тяхно решение. За мен е изненада, защото аз смятам, че досегашните резултати на ГЕРБ до голяма степен се дължат на неуморната дейност на Цветанов. То не само на тези избори. Практически в цялата история на ГЕРБ Цветанов има своето място като човека, който организира структурите и извършва цялата дейност по подготовката и организацията на изборите".

На въпрос защо Цветанов се оттегля, Валери Симеонов коментира: "В ГЕРБ оставките по принцип са принудителни. Няма доброволно подаване на оставки. Там има оставчване. В случая става въпрос за оставка, която е поискана от Борисов. Въпросът е защо е поискана. Не съм много опитен политик, но за мен например е показателно, че след като лично Цветанов постигна много сериозни пробиви в смесените общини и откъсна доста сериозен електорат от ДПС, той беше освободен от работа. Това говори за една предполагаема връзка между Бойко Борисов и ДПС. Това всичко е в сферата на вероятностите и не е добре за България, защото в такъв случай нашето коалиционно семейство си има някакъв друг член - задкулисен", каза още Симеонов.

Той посочи, че вижда връзката между оставката на Цветанов и новозакупената ТЕЦ "Варна" от Ахмед Доган. Според него отстраняването на Цветанов е подозрително. На въпрос дали промените в ГЕРБ ще доведат до промяна в голямата коалиция, той посочи, че отношенията се определят от коалиционното споразумение, което е подписано от Бойко Борисов. 

Междувременно Искрен Веселинов от ВМРО заяви, че не е изненадан от действията на Цветан Цветанов, защото на там се е вървяло от сагата с апартаментите. Според него идеята на премиера Бойко Борисов е да се скъса с лицата, които по една или друга причина са създали лош имидж на партията.