Парламентът одобри предложението на служебното правителство да купим още 8 нови изтребителя Ф-16. 162-ма депутати гласуваха "за", противопоставиха се 49 от БСП и "Възраждане". 11 народни представители се въздържаха. Решението бе подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България", "Български възход" и част от депутатите на "Продължаваме Промяната". Общо 10 от тях се въздържаха, а един гласува "против".

Депутатите сравниха покупката на вторите Ф-16 с покупка на "близалки" и "затворен чувал с котки", като нарекоха "хартиена бюлетина" и "празен чек" решението. Подобни метафори прозвучаха по време на дебатите за одобрение на проекта на МС за инвестиционен разход в размер на 1 296 412 185 щатски долара или 2 540 967 882,60 лева без ДДС. Доставката на вторите осем F-16 Block 70 e предвидена за 2027 г.

В пленарната зала по време на дебатите присъстваше и министърът на отбраната Димитър Стоянов, който след гласуването заяви от трибуната, че вторите 8 бойни самолета ни трябват, за да имаме цяла ескадрила от 16 самолета. Той поясни, че новото решение се основава на договора от 2019 г. Стоянов описа спешната нужда от нови самолети за бойнта авиация и  благодари на народните представители, че са одобрили инвестиционния разход.

"БСП няма да подкрепи "хартиената бюлетина" за Ф-16, ще подкрепим друга хартиена бюлетина", каза по време на дебатите социалистът Румен Гечев. Той заяви, че ще го направи по финансови причини и от гледна точка на националната сигурност, тъй като първи осем самолета не са били доставени. По думите му не отговаря на истината оправданието, че забавянето на "Локхийд Мартин" е заради COVID-19. Според Гечев това е налице заради преместването на завода. "Точно бедна България ли трябва да подпомага доставчика?", попита Гечев.

Ивайло Мирчев обобщи след изказването, че му "ухае на 1996 година". "Никъде самолетите не чакат в склада", напомни депутатът от ДБ.

"Само че в Чехия и Словакия тези самолети летят, а у нас ги няма, не са доставени и договорът е нарушен. Има други страни-членки на ЕС и НАТО, които произвеждат достатъчно качествени самолети. Подписването на втория етап показва, че ние стимулираме нарушаването на договори с финансови последици", отвърна соцдепутатът.

"Предлагат ни да купим още котки в чувал преди да сме видели първите котки в чувал, това е малоумно", заключи Николай Дренчев от "Възраждане". "От авиационна гледна точка тази покупка е неудачна и ненужна, авиацията ни има нужда от самолети сега, които съществуват. Това, което ще гласуваме, е ненужно, ние подписваме един празен чек", каза бившият пилот и призова Корнелия Нинова и Костадин Костадинов да съберат подписи за сезиране на Конституционния съд.

"Самолетите не са близалки в супермаркета, които можем да вземем и да смучем", репликира Атанас Славов от ДБ. Той обясни, че вече имаме рамка на стратегическо партньорство със САЩ, което е много важно за нас, и затова не можем да вземем европейски самолети. Той наблегна, че е необходимо да предизвикаме доверие в партньорите.

"Как се гради доверие? Ние сме платили и сме отговорили на всички условия, а самолетите ги няма", опонира му Борислав Гуцанов от БСП. 

"На какво точно ще летят нашите пилоти догодина - на метла или на рамка за стратегическо партньорство?", отправи въпрос към Славов депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев.

На това възражение Атанас Славов го попита какви самолети предлага да купим и констатира, че от своя страна пък "Русия стига да взривяване на оръжейни складове и за това има свидетелства в прокуратурата и ДАНС".

От ДПС наблегнаха, че не е редно бившата управленска коалиция да противопоставя разхода за нови самолети на социалните плащания, защото това не е вярно и няма как да стане. "Да не се заиграват със страховете на хората, тези пари не могат да бъдат пренасочени към социална политика", каза Джейхан Ибрямов. Той напомни, че решението беше депозирано от бившия министър на отбраната Драгомир Заков в последния ден на 47-ото НС. Така че "тези, които сте били вицепремиери и министри тогава, да не спекулират, че този договор ощетява едни отрасли спрямо други", намекна Ибрямов по адрес на соцлидерката Корнелия Нинова, след като от БСП се противопоставиха с аргумента, че парите трябват за социални помощи.

Депутатът от ДПС препоръча на "Възраждане" да четат по-добре, защото към момента договори няма. "Те тепърва ще се готвят от кабинета, не лъжете", каза той на депутатите на Костадинов по повод настояването им да ги видят.

Лидерът на "Български възход" и бивш министър на отбраната подкрепи покупката на изтребителите с аргумента, че се налага модернизация на армията, а експремиерът Кирил Петков посочи в отговор на упрека за поредно харчене на пари срещу самолети на хартия, че авансово се заплащат само 11% от стойността на сделката. 89% от сумата след първия транш на Ф-16 ще се плащат впоследствие, припомни той какво е било решението на неговия кабинет.