Ако получим употребяваните самолети Ф-16 на САЩ, вероятно няма да охраняваме сами въздушното си пространство, а то ще се охранява от съюзниците ни и вероятно ще трябва да плащаме за това. Такава позиция изрази в профила си във Facebook главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов по повод появили се предложения нашите МиГ-29 да бъдат предоставени на Щатите.

"Екзалтирани наши политици пледират България да последва примера на Полша и да предоставим нашите МиГ-29 на САЩ. В замяна да получим употребявани Ф-16. Тази идея бе лансирана преди седмица от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел", пише Стоянов в социалната мрежа.

Той излага следните факти относно летателните машини: "Полша притежава над 40 бр. Ф-16 от преди повече от 10 г., като имат обучен летателен и обслужващ състав. Самолетите им са в оперативна готовност и могат с тях да охраняват въздушното си пространство. Притежават и самолети, руско производство, Су-22, които ще продължат да се експлоатират във ВВС на Полша.

По думите на главния секретар на президента, ако България последва примера на Полша и получи Ф-16, вероятно няма да може да охранява сама небето си.

"Може би ще имаме ф-16, които не можем да експлоатираме и няма да бъдат в оперативна готовност следващите минимум 2-3 години. Няма да охраняваме сами въздушното си пространство, а то ще се охранява от нашите съюзници, най-вероятно срещу заплащане както е в Прибалтика", заявява Стоянов и отправя въпроси:

"Как ще гарантираме изпълнението на чл.9. от Конституцията на Р България: Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост? А как ще изпълняваме чл. 3 от Вашингтонския договор, гласящ, че всяка страна следва да поддържа собствен капацитет за отбрана?"

Според него "България се отказва от способности, придобити преди повече повече от 110 г., Бойно дежурство за охрана на въздушното ни пространство се носи без прекъсване вече 71 г."

"Нека тези родни политици-визионери, неистово желаещи да хлопнат кепенците на бойната ни авиация, се опитат да асимилират разликата в изразите: НАТО няма да отстъпи инч територия на съдружниците (съюзници) на който и да е било. Съюзниците ни пазят територия, а ние Родината. Съществената разликата е в значението на думите родина и територия", категоричен е Стоянов.