България ще получи още три ракети Sidewinder за самолетите Ф-16, след като депутатите ратифицираха окончателно международния договор. Той не ни натоварва финансово допълнително, но дава възможност за оптимизиране на доставките от страна на САЩ, които са свързани с изпълнението на договора по придобиване на многоцелеви изтребител.

Така страната ни ще получи трите ракети за сметка на останали неизразходвани средства.

Договорът няма да бъде обнародван в "Държавен вестник". От страна на американското правителство е отправено искане подписаното писмо за предлагане и приемане на оферта (LOA BU-P-AAD А1) да се третира като съдържащо контролирана некласифицирана информация (Controlled Unclassified Information-CUl), която не би следвало да става публично достояние.

Одобрението за ракетите идва на фона на закъснението на първите 8 изтребителя F-16 Block 70, които бяха авансово платени от страната през 2019 г., а през април стана ясно, че САЩ са готови да ни продадат още 8 изтребителя F-16 Block 70, с доставчик компанията "Локхийд Мартин".

По думите на военния министър Драгомир Заков тогава, до месец трябва да знаем точните параметри на офертата. Проектът за инвестиционен разход и втората партида от 8 машини ще мине отново през парламента.

Извън въпросните 16 нови бойни самолета, МО работи и по няколко варианта за самолети втора ръка на лизинг, така че българските ВВС да не загубят способности до пристигане на новите F-16 блок 70.

Още през зимата стана ясно, че платените първи 8 изтребителя, отново F-16, няма да дойдат навреме за 2024 г., както беше по договор, като публичното обяснение беше, че закъснението е заради епидемията от коронавирус.

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов го разтълкува с подозрението, че вероятно някой по-нуждаещ се ни е изпреварил.

Засега Полша пък е единствения вариант за поддръжката на българските МиГ-29.