Депутатите започнаха днешното пленарно заседание със спор по дневния ред. Поводът беше включването за разглеждане на законопроекти за промени в Изборния кодекс. Предвижда се това да бъде точка втора в петък, след провеждането на редовния парламентарен контрол. ПП и ДБ поискаха промените в изборните правила да останат с аргумента, че по тях няма обществено обсъждане. Поправките предвиждат да може да се гласува и с хартиена бюлетина. ДПС се противопостави.

Тази точка от дневния ред ще бъде разгледан в петък в пленарна зала, а още днес на комисия. БСП се съюзи с ГЕРБ-СДС и ДПС и трите партии формираха "мнозинство хартиена бюлетина".

Още преди да бъде гласуван дневният ред, Милен Матеев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" заяви, че не може в петък да се разглеждат законопроектите за изменения в Изборния кодекс. Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС Йордан Цонев каза, че точката трябва да остане. Той заяви, че още от миналия парламент Матеев е приел за своя кауза Изборният кодекс да бъде бавен и да не се разглеждат промените.

"Да бъде бавен изборният кодекс иска да бъде бавен и замитан. Бяха събрани хиляди подписи, аз не виждам по-голямо обществено обсъждане. Ако вие не виждате, че няма доверие в този метод на гласуване, значи не разбирате нищо", заяви Йордан Цонев, зам.-председател на Народното събрание от ДПС.

Милен Матеев от ПП коментира, че не се срамува от каузата да не се връщат хартиената бюлетина и манипулациите от изборите. 

"Не е необходимо вие от коалицията хартиена бюлетина да ни показвате мускули, знаем, че имате мнозинство, но го направете открито, а не като потъпквате нормите", заяви той.

"Трябваше да вземете думата на преждеговорящия, защото каза нещо, което не съм казал. Ние предложихме и благодарение на нас беше въведено машинното гласуване, когато вие хабер си нямахте да ставате политици. Ще чуете какви машини искахме, а не за машините на коалицията "Мадуро", отговори му Йордан Цонев.

От БСП пък предложиха да не се разглеждат точките за закупуване на 8 самолета Ф-16 и за предоставяне на военна помощ за Украйна. И това предложение не беше прието.

"Предлагаме точките за военна помощ за Украйна и точката за новите 8 изтребителя да отпаднат. Не считаме, че в обществото има консенсус да предоставяме оръжие. Не може да искаме да станем страна във войната. Ние още не сме придобили първите 8, а сме тръгнали да купуваме нови 8. Не беше ли по-важно на видим как ще намирам цените на горивата", заяви Борислав Гуцанов - БСП.

"Да отпадне точка 9 - да осигурим време за разглеждане на трите проекта на Изборния кодекс. Ако тезата на Йордан Цонев беше вярна - нека бъде в програмата, пък ако се справят, да я гледаме в петък. То тогава всички законопроекти да бъдат включени в програмата", каза Надежда Йорданова от ДБ.

"Ако следвам логиката на промяната, аз трябва да предложа да отпаднат всички точки, защото не са минали комисия. Те точките за утре за тока не са минали комисии. Има време днес и утре да минат на комисии", поясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Депутатите включиха като допълнителна точка и запълването на съставите на трите комисии, които останаха без председатели миналата седмица. Това са - спортната, земеделската и комисията по правата на човека. Те ще бъдат разгледани още днес. 

На 2 ноември в пленарна зала ще бъде изслуша служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Изслушването му е поискано от "Възраждане" и е във връзка с обявеното увеличение на трудовите възнаграждения в системата на здравеопазването от предходното правителство.

Двата законопроекта - на ДБ за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, и този на ГЕРБ за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна, са планувани като първа точка за четвъртък, 3 ноември.

Също в четвъртък, депутатите трябва да работят по проекта на решение на ГЕРБ за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар, както и по проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Изслушването на служебния министър на енергетиката Росен Христов, което трябваше да се случи предната седмица, остава за тази като трета точка за четвъртък. То е по искане на ГЕРБ и е относно доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега във връзка с цени, контрагенти, тръжни процедури.

На 4 ноември ще се проведе блиц контрола, който е по правило в първия петък на всеки месец, а веднага след него депутатите ще разглеждат проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет".