Парламентът прекрати заседанието си поради липса на кворум, предаде БТА. Депутатите не успяха да приключат с дискусията и да гласуват на първо четене петте законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Народни представители възразиха, че едновременно с пленарното заседание продължават и заседания на комисии, една от които е тази по електронно управление. Заседанията на комисиите започнаха по време на почивката, дадена в рамките на пленарното заседание.

"Няма как по време на пленарно заседание да заседават комисии", коментира Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) след почивката и апелира председателстващият заседанието да намери решение. "По правилник сега ще обявя проверка на кворума и, ако на някои колеги комисиите са им по-важни от този закон, има лесно решение - утре ще продължим със закона", обяви заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев (ДПС).

Проверката на кворума показа, че в залата има 76 народни представители, при необходими 121. "Няма кворум", обяви Цонев и закри заседанието.

Според приетото по-рано днес решение депутатите трябваше да продължат работа днес до приемането на още седем точки.

"Някои хитруват, други се страхуват, трети казват "за", но мислят "против", демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-мото Народно събрание и спират приемането на закона за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на триковете на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?", написа гневен пост във Фейсбук правосъдният министър Крум Зарков, който в момента е в САЩ. 

По-рано днес депутатите гласуваха да работят до изчерпване на всички 10 точки от дневния ред. До прекъсването на заседанието парламентът успя да гласува само по първите две точки в програмата.