Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради "провала в политиката по сигурността". Искането беше на 80 депутати от БСП.

От гласувалите 235 народни представители 104 бяха "за", а 131 - "против". "За" гласуваха депутати от БСП и ДПС. "Против" бяха от ГЕРБ, ОП и "Воля".

При гласуването в пленарна зала присъстваха министри от кабинета, имаше и зам.-министри. Антон Кутев от БСП поиска премиерът Бойко Борисов също да дойде в пленарната зала. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че министър-председателят е в Брюксел.

Популизмът е най-голямата заплаха за националната сигурност, заяви Цветан Цветанов на процедурата по отрицателен вот. Държавният департамент ни издигал в оценката си за сигурността. По мнението му смехотворно било червените да искат да събарят властта точно по темата сигурност. БСП не може да е алтернатива, отсече Цветанов.

Ето как гласуваха депутатите

Снимка:Иван Григоров, Дир.бг

"По темата сигурност трябва да се търси широк дебат. Но когато се правят популистки мотиви, които не обслужват национални интереси, а тясно партийни, това означава, че популизмът е най-голямата заплаха за националната сигурност.", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Той похвали правителството за системния подход за връщане доверието в охранителната система след разрухата, до която я довел кабинета "Орешарски". Вече имаме новия доклад на Държавния департамент на САЩ, който издига България отново във втора група по сигурност в света. А вие ни бяхте вкарали в трета заедно с държави като Конго и други. Това е благодарение на усилията на правителството, изтъкна Цветанов.

Министърът на МВР обсъжда вота с колегите си

Снимка:Иван Григоров, Дир.бг

Обикновено се колебая, но този път бях категоричен - освен, че няма аргументи от страна на БСП, има контрааргументи в международен план, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Бяхме председатели на Съвета на ЕС и всички говореха, че България е стабилна и със сигурна граница. Само похвали чухме за правителството, така че да говорим за срив на сигурността е измислен аргумент, обясни Сидеров.

Опозицията е в правото си да иска вотове, но трябва повече професионализъм, обърна се той към червените.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в пленарна зала по време на втория вот на недоверие

Снимка:Иван Григоров, Дир.бг

Ако трябва да обясня отрицателния вот на ПГ на "Воля", изгледайте имитацията на дебата от вторник, единственият резултат беше, че свалихте ниския рейтинг на институцията, обясни лидерът на партията и зам.-председател на НС Веселин Марешки защо депутатите му са били "против". Той обеща, когато "Воля" получи възможността да дойде на власт, да се докаже в управлението, във всичките му сфери. Хората гласуват за вас, какво получават - корупция, картели, обяви Марешки.

Вотът на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама пилоти, а трети беше тежко ранен.

БСП предварително обяви, че няма да търси подкрепа от други парламентарни групи. ДПС даде принципна подкрепа, а "Воля" заяви, че очакват да чуят мотивите и аргументите.

ДПС подкрепи вота

Снимка:Иван Григоров, Дир.бг

Преди вота Драгомир Стойнев от БСП заяви по БНТ:

"За първи път нито един народен представител от управляващите не пожела да излезе и защити правителството. Обществото разбра, че има разпад в стратегически сектор в страната - "Сигурност". 

По думите му системата е пред разпад. "Въпросът не е дали ще има предсрочни избори. Въпросът е кога?", каза Стойнев. "Невъзможността на правителството да спре този разпад, без да бъде отстранен модела, по който функционира държавата, доведе до вота на недоверие", посочи зам.-председателят на ПГ. По думите му хората се притесняват за своите родители по селата - дали няма да бъдат ограбени, да не бъдат убити или пък за това, че може някой наркопласьор да дебне пред някое училище. "Невъзможността на правителството да гарантира сигурността на гражданите е победа не само на левицата, а и на всички тези, които казват - стоп на този модел", заяви Стойнев. Той припомни, че този модел на управление е довел до това- да се търгува най-ценното за българските граждани - техният живот, имайки предвид прехвърлянето на охранителната дейност от МВР към частни фирми.

След вота Стойнев заяви, че БСП не се е отказват да иска оставката на кабинета "Борисов" 3.  Сферите, които биха могли да бъдат атакувани управляващите, са много - здравеопазване, транспорт, социална политика. Всяка една от тях с неадекватните им действия може да доведе до вот на недоверие, обобщи представителят на левицата.

Нека сега да си поемат глътка въздух, БСП днес внесе искането си за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, допълни Стойнев. Той очаква дебатът по тази точка да е идната седмица.

По думите му, днешният резултат от гласуването по вота е показал, че системата за сигурност ще продължи да се разпада, а моделът на управление е отнел сигурността на българските граждани. "Системата за сигурност вече се търгува, защото чрез закона за частната охранителна дейност де факто частни фирми ще поемат огромен ресурс за сигурността на хората", поясни депутатът. Управляващото мнозинство, вече с явната подкрепа на Веселин Марешки, бодро застава за правителството и тази система на разпад в сигурността ще продължи, подчерта Стойнев. Явно, добави той, "държавността се продава, търгува".

Иван Иванов: Държавата не изпълнява ангажиментите, които е поела по Конституция - да осигурява обществения ред и сигурност

"Вотът на недоверие е заради разпада на държавността в един от най-важните сектори - "Сигурност". Държавата не изпълнява своите ангажименти, които е поела по Конституция - да осигурява обществения ред и сигурност." Това заяви народният представител от "БСП за България" Иван Иванов по Нова телевизия. Той посочи, че последната година е пълна с всякакви видове престъпления - от най-леките до най-тежките.