Парламентът отхвърли единодушно ветото на президента върху разпоредби от промените в Закона за държавната собственост. "За" повторното приемане на измененията гласуваха 143 народни представители. От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС заявиха, че не споделят притесненията на екипа на държавния глава и отново подкрепиха промените в закона.

Съгласно правилника при повторно приемане на закона с мнозинство повече от половината от всички депутати, това означава, че ветото е преодоляно.

Законът за държавната собственост бе приет на 15 май и основната му цел е да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор. С измененията се предвижда и собствениците на земеделски имоти над 50 дка да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване.

Новото му обсъждане от депутатите се наложи, след като държавният глава наложи вето на закона 27 май. Румен Радев смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Според него тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процеса на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.