Парламентарната комисия за контрол над спецслужбите и използването на специални разузнавателни средства, оглавявана от Бойко Рашков, ще изслушва в четвъртък обявения за федерално издирване от Русия Христо Грозев.

"По предложение на Демократична България утре Христо Грозев ще бъде изслушан в парламентарната комисия за контрол на службите", съобщи във Фейсбук депутатът Ивайло Мирчев.

В програмата на комисията обаче е записано, че депутатите ще обсъждат проекторешението на ПГ на "Продължаваме промяната" по същата тема. Председателят на групата Андрей Гюров внесе проекторешение, с което задължава правителството да извърши определени действия "срещу обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирване от правителството на Руската федерация".

И от ПП също предлагат на парламента да изслуша Грозев.

"Отправя покана към Христо Грозев да адресира народните представители като ги запознае с подробности около разследванията на "Белингкат", гласи т.6 от проекта на ПП. Първа точка е настояване "българското служебно правителство да осъди публично действията на руското правителство срещу журналиста, които нарушават основните демократични принципи и да изиска от Руската федерация информация относно причините за издирването на журналиста".

От ПП настояват още за действия, които да предприеме властта за гарантиране на сигурността на Грозев, а главният прокурор Иван Гешев да даде информация пред депутатите за напредъка по всички разследвания, свързани с разкрития на "Белингкат", като сред тях е споменат случаят с посегателството спрямо Емилиян Гебрев.

В едномесечен срок парламентът да задължи Външно министерство да докладва за включване в инициативи за защита на журналисти, преследвани от режима на Путин, както и "да предложи на шведското председателство на ЕС инициатива за подпомагане на преследвани от режима на Путин журналисти и медии, които се намират на територията на ЕС".

Грозев беше обявен за федерално издирване от РФ на Коледа, което провокира реакции в негова защита от страна на всички партии в Народното събрание без "Възраждане". Изпълнителната власт също реагира, а Външно министерство извика руския посланик Елеонора Митрофанова за обяснение, която заяви, че няма заплаха за живота на българина. 

МВР пък е потърсило информация от руските си колеги каква е причината за издирването на българина. Според него става въпрос за нарушение на приет през тази година закон за дезинформация по време на война.

Грозев, който ръководи разследващия екип на "Белингкат", смята, че причината за издирването му е разкриването на секретна група, програмираща целите на ракетите, изстрелвани по време на военните действия с Украйна.