Пленумът в началото на БСП другата седмица да избере заместник на Нинова - временно изпълняващ лидерската роля до избора на нов председател на партията. Това коментира по БНР Костадин Паскалев. . И подчерта в кои политики БСП трябва да положи усилия, като част от управлението - социалната сфера, регионалното развитие, енергетика и икономика.

"Управленска коалиция трябва да има. Не е въпросът дали аз ще преглътна това, което ще се случи, а дали българският народ ще го преглътне. Ако той не го преглътне, БСП ще бъде запратена в историята на политическите субекти в България", предупреди членът на Националния съвет на БСП.

"Изборите показаха низходяща тенденция в подкрепата на БСП и очевидно в политиката на БСП. Тази политика се формира от ръководството на партията, ние имаме тежки вътрешни проблеми, свързани с теми - как се формира политиката и от какви хора. Затова не знам какво да очаквам от Националния съвет на БСП относно коалиционното споразумение с ПП".

Според Паскалев, за да участва в управленска коалиция, БСП трябва да е наясно със себе си.

"Ръководството допусна неприятни грешки - БСП допусна да се приема като партия на статуквото, неубедителна предизборна платформа. Липсата на лидиране на ляв опозиционен блок, БСП беше опозиция, но не беше основната алтернатива на управлението на ГЕРБ", разкритикува още социалистът.