Лидерката на БСП Корнелия Нинова отрече да е номинирана за председател на Народното събрание от четирите партии в бъдещата коалиция. 

"Това категорично не отговаря на истината. Такава договорка нямаме - нито за ротационен принцип, нито, че аз ще съм първия ротационен председател. Най-малкото щях да знам за това", отсече соцлидерката по повод информациите "от писмото на една партия", че ПП, БСП, ИТН и ДБ вече се били разбрали да излъчат председател на парламента на ротационен принцип и първият за тази година ще бъде именно соцлидерката. Най-малкото щях да знам за това

Корнелия Нинова не позволи журналистите да отправят въпроси и направи единствено изявление от името на Изпълнителното бюро.

Тя обяви още, че свиква в началото на следващата седмица присъствен пленум на БСП за обсъждане на евентуален проект на коалиционно споразумение.

По този начин Нинова отрече появилите се информации, че в момента се провеждат лидерски срещи в Народното събрание по въпроса и се бърза с подписване на коалиционното споразумение още преди първото заседание на новия, 47-и парламент утре.

Соцлидерката поиска провеждането на такава лидерска среща, но с участието на четирите формации едновременно.

"Както знаете, приключи работата на 18-те експертни работни групи, които намериха общите неща на програмите на четирите партии. Останаха обаче някои спорни въпроси, затова очакваме от мандатоносителя "Продължаваме промяната" да свика лидерска среща на четирите партии, за да изчистим спорните въпросии да надградим с политически и експертни решения", каза тя.

"В резултат на тази среща да се подготви писмено, коалиционно споразумение с ясно разписани ангажименти по месеци", настоя Нинова, като даде за пример теми като поскъпването на ел. енергията и компенсирането на доходите на хората.

"Такъв проект на коалиционно споразумение трябва да мине през Национален съвет на БСП", напомни тя. "След като получим проект на коалиционно споразумение, в началото на следващата седмица свикваме присъствен Национален съвет", каза още Нинова. По думите й социалистите искат първо да подпишат документа, а едва след това "да си раздаваме постовете".

"Първо, потвърждаваме волята си да положим усилия да има редовно правителство, което да преведе страната и хората през кризите и да започне истинската промяна на досегашния модел на управление. Второ, не само сме декларирали, но и на практика сме показвали, че се борим със задкулисието както вътре в партията при нас, така и навън, и ще продължим така, и не можем да допуснем да се внушава, че участваме в задкулисни разговори или договорки ", каза още Корнелия Нинова.

Тя отрече и завъртелите се в медийното пространство имена на социалисти като евентуални министри от квотата на БСП.

"Нищо от написаното и публикуваното за БСП, и като имена от БСП, не отговаря на истината. Нито едно от имената, които се спрягат, като претенции за министри и претенции за министерства, не отговаря на истината", зарече се Нинова.

"Тези имена не са обсъждани вътре в партията, какъвто е редът - на Национален съвет. Ние сме партия с ред и правила", натърти тя. "Нищо от написаното не е вярно", категорична беше тя, след което напусна залата за пресконференции.