След като БСП внесе законови поправки в Изборния кодекс, които да върнат правото на вот и с хартиена бюлетина, освен с машина, от "Демократична България" припомниха непреклонната си позиция, че държат само на машинен вот.

Депутатът от ДБ Владислав Панев предупреди за предстоящи разногласия в коалицията по темата и дори разкри, че тя най-вероятно вече е била обсъждана.

"Тук не виждам как ще се намери консенсус в рамките на управляващата коалиция. Това ни е кауза от години на цялата "Демократична България", така че - да", призна той за следващ раздор в коалицията евентуално по тази тема.

"Ако ще разчитаме на плаващи мнозинства, това не е добра идея. Особено ако става често", каза още Панев в интервю по бТВ по повод вероятността отново опозицията да подкрепи идея на мнозинството, предвид факта, че и ГЕРБ, и ДПС държат избирателите да имат право на избор за гласуване с хартиена бюлетина, а не само на машина.

Панев изрази съмнение дали вотът с хартия фигурира в коалиционното споразумение и призова коалиционните партньори да се придържат към него.

Депутатът от ДБ призна, че коалицията може и да не изкара мандата заради поредицата разногласия и по темата за БНБ, и по темата за оръжия за Украйна, и по темата за хартиената бюлетина и други.

"Предсрочните избори са лош вариант, но за съжаление са опция. Едва ли обаче биха родили по-успешно за България мнозинство", каза той.

Според него обаче си струвало да изкарат на власт, докато модернизират България с плана за възстановяване и осъществят прехода на икономиката през него, като на първо място по важност той постави завода за батерии. "Управляваме, за да модернизираме България", заключи той.

"Спорове и дори скандали е нещо нормално в четворна коалиция. Скандали нямаше 12 години при управлението на Бойко Борисов. Тогава, нали, схемите си течаха гладко и дори без обществото да разбира много", коментира днешните раздори в коалицията Панев.

В коментар на а честото теглене на външни заеми, депутатът от ДБ го оправда с думите: "Такъв е периодът - на няколко кризи едновременно".

Панев потвърди, че на 99% ДБ няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ и ако не бъдел избран, това нямало да бъде фатално. И обяви за достойно оттеглянето на кандидата на ПП Андрей Гюров.

За Северна Македония и българското вето депутатът от ДБ обеща, че "до края на юни няма да има такова действие от страна на България".

"Северна Македония е важен за България въпрос, но те трябва да отговорят на определени условия, ние трябва да водим диалог с тях, за да стигнем до определени резултати, които да са в интерес на българите, които живеят в Северна Македония", каза народният представител от ДБ.