Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи, с които се въвежда нов вид помощ за деца без право на наследствена пенсия. Това стана след едночасово прекъсване на заседанието и спешни консултации с премиера Бойко Борисов и финансовото министерство.

Предложението за подоходен критерий за отпускане на новата помощ породи дебати в пленарна зала. От БСП и ДПС призоваха то да се преосмисли и критерият да отпадне. Изненадващо председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов застана на трибуната и поиска едночасова отсрочка.

"Нека да се отложи точката с един час, за да се направят допълнителни съгласувания с министерството на финансите и с премиера на страната", заяви Цветанов.

Скоро след това бе прекратена и дискусията в пленарната зала по второто четене на проекта, а председателят Цвета Караянчева обяви, че текстовете ще бъдат променени.

След консултации с премиера Бойко Борисов и финансовото министерство отпадането на подоходния критерий беше подкрепено единодушно със 128 гласа "за".

Още преди гласуването омбудсманът Мая Манолова обяви след разговор с Цветан Цветанов, че Дядо Коледа е дошъл за всички деца като подоходният критерий ще отпадне.

"След една година кампания, която започна с писмото на Златина до Дядо Коледа, с която молеше и настояваше българската държава да подкрепи децата-сираци, след писане на законопроект, срещи с парламентарните групи, натиск, имаме добра новина - имаме победа. Абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. И обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне. Така че, аз наистина се чувствам щастлива!", коментира омбудсманът.

Намерението на властта беше подоходният критерий да важи, когато децата сираци, получавали досега наследствена пенсия без оглед на дохода, ще започнат да вземат на нейно място новата помощ, но само ако минат доходен тест и го издържат. Социалната комисия и социалното министерство не предвиждаха действието на такъв подоходен критерий, но той беше вкаран под напора на финансовото министерство. Срещу това възрази опозицията, която го намира за дискриминационно спрямо децата, за които преди не е действал подоходният критерий, а занапред ще важи. Срещу това възрази опозицията, която го определи за дискриминационно спрямо децата, за които преди не е действал подоходният критерий, а занапред ще важи.

В приетите поправки в закона обаче остават условията децата редовно да посещават подготвителните групи в детските градини или в училищата за задължително предучилищно образование, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние. Те трябва и да имат всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, съобразно възрастта и здравословното състояние, както и да живеят постоянно в страната.

Новата месечна помощ ще се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

От БСП настояха възрастта да бъде 26 години, но депутатите не подкрепиха предложението им.

Размерът на помощта ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, но не може да е по-малък от предходната година.

Промените влизат в сила от 1 януари 2019 година.

Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат.