Конференцията в Скопие с участието на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, тъй като липсва договорен документ, който да покаже напредък по преговорите между двете държави. Това заяви пред БНТ началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова.

"Това, което българското правителство и лично премиерът биха искали да видят, е някакво доказателство, че Република Северна Македония има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българското етническо население. Затова това са следващите стъпки, които очакваме, след което ще може да продължим работата." - каза тя като уточни, че междувременно външните министерства на двете държави продължават активно разговорите.

На 25 януари министри от България и Северна Македония се събраха за първото си междуправителствено заседание от четири години. Съгласно тогавашните договорености следващото трябваше да е в Скопие през май, като двете страни се надяваха да има достатъчно голям напредък и по политическите въпроси (спорните теми, заради които България продължава с ветото за начало на македонските преговори с ЕС), и в създадените малко след встъпването в длъжност на Петков и Ковачевски работни групи.

 

Лена Бориславова беше категорична, че кабинетът води единна политика спрямо Северна Македония. Бориславова отдаде изказванията на външния министър Теодора Генчовска за различия между МВнР и външнополитическия екип на премиера като "грешка на езика".

"Външната политика на България се води от МВнР - тоест, от Теодора Генчовска. Винаги тя лично или нейни заместници придружават премиера и тя лично потвърди, че с премиера водят една и съща външна политика. Останалото го отдавам на грешка на езика. България поддържа единна външна политика спрямо Република Северна Македония, добави началникът на кабинета на премиера.