Въвеждането на таван на партийните субсидии се отлага за неопределено време, след като днес от НФСБ сами оттеглиха това свое предложение в парламента и то не влезе в дневния ред на днешното пленарно заседание, както беше планирано.

От партията на Валери Симеонов настояваха за таван от 6 млн. лева, който щеше да засегне двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП. Националистите искаха и максималният размер на дарението от физическо лице да е до 10 000 лв. на година.

"Пазарлъци няма. Чисто и просто решихме, че трябва да се направят по-широки консултации, така че да ангажираме с нашата кауза по-голяма част от останалите партии. С други думи - засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може толкова важна тема да не се превръща в говорилня, защото е чувствителна за обществото", обясни Симеонов.

Според социалиста Антон Кутев обаче е имало "договорки", за да се стигне до оттеглянето на предложението.

"За да може да се договаряш с някого, трябва да поставиш условия", коментира той, цитиран от bTV.

Валентин Николов от ГЕРБ пък заяви, че "не е в дебата" и няма представа защо коалиционните му партньори са взели такова решение. 

Според последните промени партиите получават държавно финансиране в размер на 8 лева на получен действителен глас, а освен физически лица, дарения вече могат да правят и търговски дружества.

"Нашето предложение беше да отпадне правото за финансиране от бизнессубекти, юридически лица и еднолични търговци, както и да се ограничи максималният размер на субсидията до 6 млн. лева", уточни бившият вицепремиер.

От думите на Симеонов стана ясно, че ще бъде потърсено и мнението на опозицията.