Парламентът отхвърли на първо четене предложения от "БСП за България" законопроект за възрастните хора. "За" гласуваха 77 народни представители, 4-ма "бяха против" и 104 се въздържаха.

Със законопроекта от левицата предлагаха да се уредят правата на хората над 60 години. Предвиждаше се подкрепата да се реализира чрез разработване и реализиране на програми и мерки за пълноценен и активен живот в сферата на социалното включване, социалното и културно сближаване, здравеопазването, образованието и обучението.

Предлагаше се и грижа за възрастни хора в приемно семейство. В законопроекта се предвиждаше и създаване на Фонд "Подкрепа на възрастните хора" към министъра на труда и социалната политика и принципи и условия за функционирането му, съобщи БТА.

Георги Михайлов от левицата отбеляза, че този законопроект решава два основни проблема - променя се границата на средната възраст и се регламентират грижите за възрастните хора. Той посочи, че в много страни в развита Европа такива закони съществуват.

Румен Генов от ГЕРБ обаче коментира, че и сега няма пречки за провеждане на политика за възрастните хора и попита какъв е смисълът от приемането на такъв законопроект.

Колегата му Светлана Ангеловa обвини представителите на левицата, че бъркат понятията пенсионери и възрастни хора. Тя отбеляза, че хората до пенсионна възраст работят и нямат нужда от подкрепа.

Георги Гьоков от "БСП за България" уточни, че става въпрос за възрастни хора, част от които са пенсионери.

"Негласно в ООН е прието след 60 години хората да се наричат възрастни хора, обясни той. От 30 години възрастните хора у нас са поставени в ъгъла и като наближат пенсионна възраст са изолирани от социалния живот", коментира Гьоков.

Законопроектът е разгледан и отхвърлен от 4 парламентарни комисии. Отрицателни са становищата и на Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика и на Агенцията за социални подпомагане.