Това каза на брифинг служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев след редовното правителствено заседание, предаде "Фокус“.

Днес на редовното заседание беше приет Проектът на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили.

"Проектът така, както е приет от Министерски съвет, е в израз на необходимостта от информиране на Народното събрание и обществеността за състоянието на отбраната и въоръжените сили, за неотложните задачи, които изпълняваме по предвидените мероприятия до края на 2017 г., както и за перспективите в тази област“, коментира Янев.

По думите му основните изводи от доклада са, че българските въоръжени сили са в състояние само частично да изпълняват конституционните си задължения по отношение на гарантирането на националния суверенитет и адекватното участие в колективната отбрана в рамките на НАТО.

"Констатирани са редица обстоятелства, които през годините сме ги съобщавали и акцентирали. Една от основните причини е недофинансирането на армията в последните години, което води до недостиг на личен състав от порядъка между 25-30% от необходимите хора в отбраната и въоръжените сили", каза още Янев.

В Министерството на отбраната съвместно с други ведомства се подготвя един национален план за постигане на разходи на отбрана от порядъка на 2% от БВП, който през годините трябва да се реализира в периода до 2022 г., отбеляза още министърът на отбраната.

„В момента продължава работата по подготовка на още един от големите модернизационни проекти – това е проектът за въоръжение и основна бойна машина на сухопътните войски. Когато бъде готов и този проект, също ще бъде предоставен на вниманието на Народното събрание за взимане на последващо решение“, коментира Стефан Янев.