За поредна гавра с българското знаме в Северна Македония съобщи в профила си в социалната мрежа евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Става въпрос за нашия трибагреник в Търговско-икономическото представителство на Генералното българско консулство в македонския град Битоля.

Джамбазки ще сезира Европейската комисия за поругаването на националния символ на страната ни. Евродепутатът е изпратил писмо до външния министър Светлан Стоев, в което настоява да осъдим гаврата, а България да предприеме мерки и да поиска гаранции от Скопие, че това няма да се повтори.

"Антибългарската политика и езикът на омразата в Скопие продължават да действат с пълна сила и да дават своите гротескни резултати. И именно те са в основата на поредния престъпен вандалски акт в Северна Македония", изрази възмущението си във Фейсбук Джамбазки.

"Настоявам за бърза и незабавна реакция от страна на българското Външно министерство и служебния министър Светлан Стоев с искане да бъде остро осъдена тази поредна гавра с българското национално знаме", отправя апел заместник-председателят на ВМРО.

"В качеството си на европейски представител сезирам и Европейската комисия с настояване за официална проверка и позиция по случая, с която да осъди подобни антидемократични прояви. Защото такива жалки и позорни деяния са типични за Коминтерна, но не и за една европейска държава, каквато Северна Македония претендира да бъде. "Недопустимо е в страна, която непрекъснато се опитва да изтъква принадлежността си към европейските ценности и да се стреми към членство в европейското семейство, подобни престъпни актове да продължават да се случват", пише още заместникът на Красимир Каракачанов.

В средата на януари т.г. българското знаме бе изгорено на карнавал по повод религиозния празник Свети Василий в село Вевчани, като случилото се предизвика остри реакции от македонското и българското МВнР. 

 

Българската дипломация реагира с вербална нота, а подпалвачите бяха глобени с между 5000 и 7000 евро по искане на македонската прокуратура, която заведе дело. Тогава вандалският акт бе осъден и от външното министерство на Северна Македония, и от президента на страната.