Започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Първи на разговор при Румен Радев влязоха съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, придружавани от депутатите Никола Минчев и Андрей Гюров.

Радев обясни, че провежда консултации в търсене на обединение около национални цели и приоритети. Той определии консултациите като "очакване да се оползотовори последната надежда - третият мандат".

"Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но българските граждани очакват диалог и компромиси за решаване на техните проблеми", подчерта той.

Президентът изреди кризите в страната и наблегна на липсата на дългосрочен договор за газ, което "вещае студена зима и колапс за бизнеса". Предупреди още, че пътищата могат да останат без ремонт и зимна поддръжка, а много от законите по плана все още не са внесени в парламента.

"Можем да изброяваме още много резултати от тези кризи, но за да се справим, ни трбва работещ парламент. Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и изпълни необходимите реформи. Затова е много важно да видим как виждат всички формулата за ново правителство, подчерта той.

"Има ли според вас потенциал 47-то НС да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък?

Готова ли е ПП да участва и подкрепи правителство с мандата на друга политическа сила?", попита държавният глава, като подчерта, че ПП е най-голямата политическа сила, затова е от много голямо значение нейното намерение.

Снимка: Булфото

"От вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет ще може да се случи", наблегна Радев, като подчерта, че ПП е най-голямата политическа сила, затова е от много голямо значение нейното намерение.

Кирил Петков отговори, че ПП са отворени за разговори, ако третият мандат бъде даден на техните партньори от досегашната коалиция, но отново не конкретизира партии, а изреди тезата си за разговори с отделни народни представители от всички парламентарни групи.

"Ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Искам да ви уверя, че част от най-страшните сценарии на различни политически анализатори са вкарване на допълнителен страх в обществото, защото вие знаете, че азерският газ потече, ще потече на една трета от цената на досегашните ни доставчици. От вчера индустриалното производство е с рекорд. Реално, правителството се справя много добре, въпреки различните кризи", каза премиерът в оставка.

Снимка: Булфото

Тук сме да направим всичко възможно да има работещо правителство и парламент, изтъкна Петков.

"Единствената цена, която не сме готови да платим, е да дадем всички средства на шепа хора, които да ограбят населението. И много зависи и от вашето решение при кого ще отиде третият мандат. Така че ние  очакваме с огромно нетърпение да видим при кой от полтическите парти ще отиде. И ако е при наши коалиционни партньори, сме отворени за разговори и диалогичност", обеща Крил Петков.  Той добави, че готовността им е "почти на всяка цена" без червената линия за "шепа хора, които да ограбват населението".

Наложи се президентът втори път да зададе въпроса за готовността на ПП за нов кабинет в рамките на четворната коалиция, тоест да подкрепи мандат, даден на БСП, ИТН или ДБ. 

"Вие готови ли сте на диалог с всички партии от сегашната коалиция?", повтори Радев. 

"Готови сме да говорим с абсолютно всички народни представители от всички партии, които не са зависими от задкулисни сили. И се надваме да подкрепим тези разговори, ако изберете наш партньор без даване на възможността задкулисието да превземе бъдещото управление", пак не влезе в конкретика премиерът в оставка.

След ПП Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 последователно ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". Консултациите ще продължат само един ден, до ранния следобед.

Президентът вече заяви, че независимо дали са в управление или в опозиция, всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа криза.

Снимка: Булфото

На излизане от "Дондуков" 2 час по-късно Кирил Петков повтори и пред медиите позицията на ПП, изговорена вече при президента.

"Потвърдихме нашата заявка, че ще бъдем максимално диалогични, ако бъде даден мандатът на коалиционните ни партньори. Ние осъзнаваме тази отговорност. Единствената цена, която няма да платим, хората, които не са в парлмента да вземат решени за огромни средства, тоест да няма задкулисие, от което да зависи следващото правителство", коментира на излизане Петков.

Той отказа да отговори в конкретика как ще постъпи ПП, ако ИТН са избраниците за третия мандат. Петков каза, че искат да видят първо при кого ще отиде той.

Той обясни, че за партията му не било важно толкова кой ще е премиер.

"Както аз ясно показах с личен пример, личните кандидатури въобще не са от значение в този момент. Най-важното е да сме сигурн, че има парламент, хора, които могат да вземат решение", коментира премиерът в оставка. 

Петков каза, че ПП ще направи всичко възможно страната да не влезе "в политически риск" и да има кабинет.