Очевидно вървим към нови избори и първата работа на новия парламент трябва да бъде нова актуализация на бюджета за тази година, посочи в интервю за Нова телевизия Пламен Димитров - президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Това означава допълнителни възможности за разходи и за подкрепа за социално слабите и пенсионерите, обясни той.

Според него минималната минималната работна заплата трябва да се вдигне и да бъде към 800 лева още от есента.

"Половин милион българи работят на минимална работна заплата в момента и те трябва да се справят с тези цени и тази инфлация", посочи Пламен Димитров, съобщава БТА.

"Една сметка за парно в София от 200 лв. ще стане към 280 лв., а по останалите области градове от 200 - на 260. Но няма да бъде само това, другите цени продължават да растат", каза още той.

"За мен са важни компенсаторните механизми - това, което направихме с актуализацията на бюджета, касаеше една част от тези, на които плаща правителството и тези, които са на помощи за отопление - 50 млн. лева бяха добавени там. Би трябвало с около 50% да бъде разширен обхватът на тези, които се подпомагат през зимата с помощи за отопление", отбеляза Пламен Димитров.

Според него контролът върху цените на горивата трябва да бъде засилен и то още сега. "Не е ясно защо цената на гориво, която се образува на базата на руския нефт, който все пак преработва нашата рафинерия, е подобна на цената на горивото в Гърция, където е друга базата му", уточни Пламен Димитров.

Той добави още, че в големите вериги има намаление на цената на хляба и то стига 20%, но в някои от малките обекти изобщо няма. "Но аз съм песимист - още през следващия месец цената на хляба ще се върне на старите нива, като причината ще бъде най-новата реколта на зърното, която всички знаем, че е доста по-скъпа", смята Пламен Димитров.