Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" отказа на ДПС да участва в преговорите за съставяне на правителство с втория мандат. Това се посочва в писмо от председателя на парламентарната група Николай Денков, адресирано до председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. В писмения отговор Денков хвърля вината за изборите върху ДПС и ГЕРБ и отвръща, че сега е техен ред да правят кабинет.

"Смятаме, че Вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите. Заедно с ГЕРБ вие предизвикахте предсрочните избори, сега е ваша отговорността за създаване на правителство", пише Денков в писмото.

Като мотив за отказа се изтъква липсата на ключови приоритети, сред които върховенство на закона, борба с корупцията, реформи в съдебната власт, в регулаторите, система за провеждане на честни конкурси и пълноправно членство в еврозоната и сухопътен Шенген, посочва БТА.

Във вторник Пеевски обяви, че изпраща писма до всички партии в НС без "Възраждане", в които ще ги пита за подкрепа на втория мандат и очаква отговорите до края на деня в сряда. Той призна, че е наясно с нагласата за отказ, но желанието му е все пак да се допита официално и да не губи време със задържане на папката, когато президентът я връчи.

В същото време партиите в коалицията ПП-ДБ още не могат да постигнат единна позиция как ще постъпят при третия мандат. Те не са успели да се разберат и на вчерашното заседание на парламентарната група, съобщава БНР, като се позовава на своя информация. Очаква се днес лидерите на обединението отново да се съберат на Председателски съвет, за да се опитат да постигнат общо решение.

Към момента от ПП категорично отказват да участват и да подкрепят в правителство в рамките на 50-ия парламент. Според партията на Денков и Кирил Петков няма необходимото мнозинство за създаване на истинско реформаторско, антикорупционно и проевропейско правителство. ДСБ и "Да, България" обаче предлагат формули за оползотворяване на третия мандат.

ДСБ иска техническо и програмно правителство, а от "Да, България" го подкрепят, но под условие, че се формира антикорупционно мнозинство за реформи.

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков коментира в кулоарите на НС, че предсрочните избори са неизбежни. "ПП-ДБ не може да подреди, защото няма нужното мнозинство. Най-вероятно отиваме на нови избори", прогнозира Рашков.