"Продължаваме промяната" няма да участва в разговори за правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Решението е в потвърждение на позицията на Националния съвет на партията и е взето на заседание на депутатите от ПП, съобщи Кирил Петков заедно с Николай Денков.

"В този състав на 50-ото Народно събрание няма как да се формира правителство, което да работи за българските граждани, да гледа към Европа и да бъде антикорупционно. Имахме среща с депутатите от парламентарната група и те потвърдиха позицията на Националния съвет, че няма да участват в разговори за трети мандат", заяви Петков.

По думите му ГЕРБ неколкократно са се "провалили с гръм и трясък за сформиране на правителство".

"Реално цяла България е заложник на двамата човека - Борисов и Пеевски", коментира Петков и ги обяви за "токсични" за българската демокрация и за партийната система.

В същото време лидерът на ДСБ Атанас Атанасов е твърдо за оползотворяването на третия мандат, а решението на ДБ е да търсят начин за създаване на мнозинство за подкрепа на техническо правителство (анти-Пеевски) с ограничен времеви мандат и решаване на конкретни задачи.

Атанасов и днес продължи да застъпва тезата за необходимост от "непартийно, техническо правителство" с равноотдалечен премиер. Тази позиция вчера беше отхвърлена от ПП.

"Ние имаме сериозно намерение да потърсим изход от политическата криза. Ще отидем при президента с готова платформа, за да го убедим, че ние сме способни", каза Атанасов за третия мандат в качеството си на лидер на ДСБ, но и на съпредседател на ДБ и ПП-ДБ.

"Въпреки спекулациите, коалицията ПП-ДБ е консолидирана. Отчели сме липсата на добра комуникация и поради тази причина има общо мнение, че трябва да се създаде някакъв единен орган между трите партии, в който да се обсъждат всички въпроси и да се вземат общи решения", коментира Атанасов.

"Да, България" пък също допускат разговори за третия мандат и кабинет, но само срещу конкретни ангажименти за мнозинство срещу корупцията.

Николай Денков призна различията в голямата коалиция ПП-ДБ, но щели да ги обсъдят на заседание на парламентарната група.

"Има съществено различие и няма да участваме в разговори за третия мандат", коментира Денков по повод различното виждане на ДБ.

"Ще потърсим общо решение на заседание на ПГ, какво ще бъде то, ще решим след срещата", каза Николай Денков.

Не пожела да обясни какво ще бъде то, при положение че позициите са коренно различни.

Още вчера партийната позиция на ПП рязко се размина с тази на партньорите от ДБ. "В 50-ото Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция", гласеше вчерашното решение на партията на Кирил Петков и Николай Денков. Тази позиция беше утвърдена с решенията още на 7 юли на Националният съвет на партията.