ДПС няма да води разговори за втория мандат, а ще изпрати писма до политическите партии в парламента, без "Възраждане", в които ще ги попита дали ще го подкрепят. Делян Пеевски ще чака отговорите на парламентарните групи до края на деня утре, сряда.

"Дали сме срок до утре края на деня, за да видим какво ще ни отговорят", заяви съпредседателят на Движението.

Той обобщи, че от изявленията на парламентарните сили вече е станало ясно, че нямат намерение да подкрепят мандата на ДПС и затова даде да се разбере, че ще го върнат, ако получат и писмен отговор "не".

"От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат. Въпреки всичко, ние сме длъжни към нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии. Защото да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата, да държим папки, без да може да има правителство, ДПС е сериозна и отговорна партия - няма да си го позволи", коментира Пеевски.

Той още миналата седмица заяви, че няма да губи времето на държавата и ще върне мандата неупотребен, докато в същото време другият съпредседател Джевдет Чакъров опонира задочно, че трябва да се проведат разговори с политическите сили и не трябва да бъде връщан веднага. 

До този момент отказ от подкрепа за втория мандат, който трябва да получи втората по големина ПГ на ДПС, вече декларираха от ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН. Групата на "Величие" се разпадна. 

Пеевски коментира и вътрешнопартийния разкол с отказа на 17-те депутати, подкрепящи Ахмед Доган, да отидат на заседанието на парламентарната група. Те обявиха в позиция, че ръководството на групата е нелегитимно избрано и не то има мандат за преговори за мандат, а колективните управленски органи на партията. 

Пеевски обясни, че още в неделя бойкотиралите депутати са били поканени на заседанието днес, което обаче се е провело редовно и с кворум. Той отхвърли упрека им, че колективните органи не работят.

"Форматите работят. На колегата Чакъров сме му казали, поканихме ги на ЦОБ вчера. Който е решил, е дошъл. Имахме кворум. Ние сме в парламента, където са ни изпратили нашите избиратели. Аз очакам те да бъдаат отговорни към нашите избиратели", каза по адрес на 17-те Пеевски.

Той не приема, че е нелегитимно избран за председател на групата в НС.

"Уставът е ясно разписан, че председател председателства ПГ. Аз съм председател на партията", каза той и напомни, че всичките 17 депутати са участвали в избора му на националната конференция.

"Това са теми, вътрешни на ДПС, които ние ще си ги говорим. Аз съм избран, всичко друго са медийни спекулации. Има ПГ, която взима своите решения, тя е взела решение аз да бъда председател", заяви той пред медиите в парламента.

"Когато имаме нещо да ви кажем, аз или почетният председател, ще ви го кажем", затвори въпроса за вътрешното напрежение в ДПС Пеевски, като коментира, че и вчера е говорил по темата и няма смисъл да се повтаря.

Относно писмото, което уж било изпратено от Станислав Анастасов до посланиците на ЕС и НАТО, в което имало обвинения срещу Ахмед Доган завръзки с Русия и което той обяви за фалшиво, Пеевски заключи: "Това е един компромат, който ни го направи кръгът "Капитал".