ГЕРБ оттегля кандидатурата на Росен Желязков за председател на 48-ото Народно събрание. Това съобщи Десислава Атанасова на брифинг в кулоарите на парламента, заедно с Томислав Дончев.

"Представих на колегите нашето решение да оттеглим от следваща надпревара и номиниране на г-н Росен Желязков, който номинирахме във вчерашния и днешния ден. Това е знак, че сме готови на компромис и търсим съгласие", посочи Атанасова и продължи:

"Все още на Председателски съвет не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на 48-ото Народно събрание, след като критерият "събиране на мнозинство", за която и да е кандидатура, в момента не важи, понеже има паритет и никой не преодолява изискванията на текстовете на Конституцията".

Тя посочи, че от ГЕРБ са съгласни и да разговарят за друг подход, чрез който да бъде избран председател на НС.

"След като няма съгласие по темата най-голямата партия излъчва председател, както видяхте, втората по големина оттегли своята номинация, ние сме съгласни за разговори третата партия да номинира председател или друг подход - най-възрастният, най-опитният, какъвто и да е подход, стига да има начин Народното събрание да започне своята законодателна дейност", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Тя съобщи още, че няма да отидат на лидерската среща, на която бяха поканени от "Продължаваме промяната".

"По втората тема - поканата, която ние разчитаме като "вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища" - от нашата парламентарна група не е нужно да ходи, който и да е, в която и да е зала, защото в залата на българския парламент - Пленарна зала, в открити заседания с присъствието на вас медиите, всеки може да изкаже и да отстои публичната си политическа позиция", категорична беше Десислава Атанасова.

Снимка: БТА

Не считаме, че следва да се води разговор някъде извън залата на парламента, където стои гербът, където стоят българското и европейското знаме, където звучат химните на България и ЕС и където всички ние положихме клетва. За нас е несериозно да се търси политически консенсус и една от парламентарните групи да предлага каквито и да е разговори", отбеляза Атанасова.

От своя страна Томислав Дончев напомни, че изборите вече са свършили и не е необходимо депутатите да се държат като в предизборна кампания.

Снимка: БТА

"Хората са ни пратили тук не да се състезаваме кой е най-атрактивен, кой е най-иновативен, а да свършим работа. Колективната ни неспособност да свършим работа означава, че тази институция е безсмислена - утре някой ще го каже, и че ние всички заедно и поотделно сме безсмислени - най-лошият вариант, до който, боя се, сме много близо. И ние да преливаме от една кампания в друга, и междинно да ползваме парламента като трибуна за политически изяви. Това е най-лошият вариант. Хайде да се опитаме да си свършим работата", подчерта Дончев.

Снимка: БТА

По-рано Десислава Атанасова заяви в кулоарите, че е време за мъдрост и държавническо мислене. Тя посочи, че ГЕРБ може да застане зад една консенсусна фигура, която да бъде подкрепена от мнозинството. И добави, че ако не се избере председател днес, може да се стигне и до конституционна криза.

"Трябва да се лишим от онази мисъл, че изборът на председател е политическо решение и това е първият тест за формиране на каквито е да е мнозинства и правителства. Това трябва да е тест за държавници и ние ще подходим достатъчно отговорно и сме готови да оттеглим номинацията на нашия кандидат", подчерта Атанасова.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ ПП се опитва да блокира работата на парламента, за да се стигне до нови избори.

"С оттеглянето на кандидатурата си ПП блокира избора на председател. Искаме да намерим решение в полза на гражданите. Първата политическа сила винаги излъчва председател на НС и получава подкрепа", посочи Гаджев.

От своя страна Росица Кирова от ГЕРБ, която беше заместник-председател на НС в 47-ото Народно събрание, определи картината в парламента като "снимка на българското общество".

"Формулата, по която трябва да се избере председател на Народното събрание, е че трябва да се замислим колко е важно егото. Росен Желязков може да бъде обединяваща роля за парламента. Ще бъдат направени всякакви компромиси. Има някаква теоретична възможност за крачка назад", заяви Росица Кирова пред БНТ.

Относно ротационния принцип, предложен от ДБ, Кирова посочи, че той е вариант, но първо трябва да бъде избран председател.