ДПС няма да подкрепи идеята на ПП-ДБ да се въведе лимит в мандатите на кметовете, обяви в кулоарите на парламента депутатът Делян Пеевски. 

"Тази идея изцяло не я приемаме от ДПС и няма да я подкрепим", категоричен е той. 

"Не виждаме защо трябва да има ограничение - успешни кметове да бъдат само два пъти. Когато се справят успешно, хората дават вота си. Ако са преценили 3-4-5 пъти да го подкрепят, значи те са си свършили работата, която трябва да направят за хората, а за нас това е важното", аргументира Пеевски позицията на ДПС. 

По-рано днес стана ясно, че идеята не среща подкрепа и от страна на ГЕРБ-СДС. След лидерска среща сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христов Иванов обявиха в съвместно изявление, че са постигнали съгласие за бюджета на страната след снощните спънки в комисия, а механизмът по управленската програма се пишел от Иванов.

Във връзка с направените компромиси Борисов каза, че едно от нещата, по които ГЕРБ няма да отстъпят, е мандатността на кметовете. Това е едно от предложенията на ПП-ДБ, заложено в проекта им за изменение на конституцията. "Аз съм против, защото те се избират от народа", обясни Борисов.

Дали трябва идеята национален празник да стане 24 май да влезе в общия законопроект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС все още се обсъжда, стана ясно още от думите на Пеевски. "Това е дискусионно, обсъждаме го. Принципно, не е решено, но ние нямаме против", каза той. 

Относно идеята за смяна на статута на служебните кабинети депутатът от ДПС обясни: "Смятаме, че е удачно, но в момента дискутираме как, по какъв начин и в какъв обхват". 

Членовете на Висшия съдебен съвет, които се избират от Народното събрание, ще се избират с поне 160 гласа. "По-малко не, в никакъв случай", категоричен беше Пеевски в отговор на журналистически въпрос. 

Вчера по време на заседанието на комисията по конституционни въпроси шефът ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ обяви, че трите формации ще внесат общ проект за промяна в основния закон в следващите дни. Миналата седмица съпредседателят на ДБ Христо Иванов даде и краен срок - 31 юли. Все още обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС не са изготвили общ текст. 

"Разговаряме да бъдат внесени заедно, за да достигнем до общи точки. Разглеждаме на колегите проектите и смятам, че ще достигнем до общо решение, за да се случи наистина тази промяна в конституцията, за която говорим", коментира Пеевски.

"Надявам се в максимално бързи срокове да се направи. В срока на комисията със сигурност смятам, че ще успеем", каза още той.