Разследването за апартаментите е мотивирано изцяло от нашата мисия, заяви пред БНР Николай Стайков от неправителствената организация Антикорупционен фонд.

Разследване на това НПО показа как политици заменят или купуват недвижими имоти в елитния столичен квартал "Изток" на далеч по-ниски цени от пазарните: Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов.

"Ако не половината, то четвъртината квартал "Изток" знае и вижда всеки ден г-н Цветанов, както и ние го видяхме. Това не е тайна за цели улици в квартала от няколко месеца, доколкото знам от лятото или есента на миналата година", коментира Стайков. Той отхвърли обвинението, че случаят е обвързан с евроизборите с аргумента, че "има два месеца" до тях.

"Начинът, по който излиза (разследването), изцяло е свързан с нашия вътрешен ред и планиране в организацията. Освен това една информация за разследване никога не идва накуп, тя идва на части. Това е процес. Няма конспирация нито в тайната, нито в произхода, няма подхвърлена папка, всичко е работа на една гражданска организация и една медия."

"Въпросите - защо сега и кой, не бива да отместват другите важни въпроси - кои са замесените и защо и срещу какво, дали става дума за преференциални цени, за пари с неясен произход. Фокусът не бива да се отмества от това", категоричен бе Николай Стайков. Той е изненадан от публичния ефект по темата.

"Проверяваме всяка информация, която излиза. Фокусът трябва да бъде насочен към абсолютно всяка сделка на лице на публична длъжност и за всяка сделка трябва да бъде отговорено защо става това нещо, дали става дума просто за едно икономисване на данъци и такси или става дума за пари с неясен произход или услуга. Кой - това е големият въпрос. Тук е голямото мълчание по темата", каза още Стайков.

Проблемът със съмнителните имотни операции се оказва изключително голям, посочи Стайков и добави, че са се появили и информации за председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Според него Пламен Георгиев трябва да даде каже вярно ли е това и какво е обяснението.