Държавният глава се среща с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Лидерът на АБВ смята, че трябва да има прецизиране на понятието "удължен изборен ден". Той предлага стартиране на изборния процес на 15 май в седем сутринта, прекратяване в 19.00 часа, подновяване на другата сутрин в седем и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00 часа, което ще даде възможност избирателните комисии да приключат работа в светлата част на деня и да не са преуморени.

Датите 15 и 16 май ще създадат предпоставки за по-малко хаос в изборния процес, допълни той. По думите на Петков така ще има и сигурност у хората - повече ваксинирани, повече с антитела. Според президента Румен Радев трябва да е ясно как ще бъдат запазени гласовете на хората, ако изборите се проведат в две дати. За него е важно да се отговори на въпросите около съхранение, опазване и контрол на бюлетините. По думите на Румен Радев по-малкият проблем ще е голямото логистично натоварване, а по-големият - недоверието у хората как ще бъдат опазени техните гласове между тези два дни.

Според лидера на АБВ Румен Петков трябва да има задължително камери от 24 часа преди стартирането на изборния ден до окончателното предаване на протоколите, както и възможност за наблюдателите и застъпниците да проследяват изборния процес чрез тези камери.

Изцяло споделяме притеснението ви, че изборите ще бъдат в особена среда заради пандемията, се обърна Петков към президента Радев и допълни, че от партията имат и притеснения, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да ги направят традиционни, с купуването на гласове, с корпоративния вот, с принудителния административен вот. Той допълни, че основната грижа трябва да е за здравето на хората, на участниците в изборния процес, които са повече около 180 000 души като организация. Предпазните средства не подлежат и на коментар, допълни той.

Президентът Румен Радев заяви, че целта на тези консултации е да се мобилизират институциите, граждански организации, партии да намерят решения за доверие в изборния процес, което да доведе до по-висока избирателна активност и легитимен парламент. По думите на държавния глава не трябва да се допуска зад паравана на здравните мерки да има по-широка възможност за манипулация на изборния процес.

До момента има консенсус, че трябва да има законови промени, които да гарантират правото на глас на българите под карантина и изолация, ясно разписан здравен протокол, допълни той.

По отношение на правото на глас на нашите сънародници зад граница, държавният глава заяви, че няма как да делим държавите, всеки, който е български гражданин по Конституция трябва да има равни права и да участва в този изборен процес. По думите на Радев дистанционно гласуване по пощата е напълно възможно при мобилизация на институциите, а кризата около пандемията е шанс да решим този въпрос. Необходима е и сериозна информационна кампания сред нашите сънародници в чужбина. На този етап държавата в лицето на изпълнителната власт и изборната администрация не дават признаци, че имат готовност и политическа воля това да се случи, заяви президентът Румен Радев.

Лидерът на АБВ Румен Петков смята, че първо трябва да стимулираме сънародниците ни в страната, защото ако не се убедят шестте милиона в България, трудно ще се стигне и до българите зад граница.