Онлайн да се излъчва изборният процес, тази идея представиха на консултацията с президента Радев от "Демократична България". Държавният глава заяви, че подкрепя тази идея. Според него обаче не е нужно с камери да се заснема целият изборен ден, а всеки член на СИК или застъпник да може да пуска видео на живо.

"Важно е да имаме равнопоставена предизборна кампания, за да може българите да имат своето политическо представителство, реално отразено в следващия парламент", каза още президентът Румен Радев.

Държавният глава започна срещи с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

"Неслучайно в хода на тези консултации повдигнахме редица въпроси към отговорните институции за този изборен процес, на които все още чакаме отговор - и по отношение на здравния протокол- за гласуването на хората, които са карантинирани и са в изолация, както и по отношение на предоставянето на право и възможност за българите зад граница да гласуват, защото в много от държавите има още по-сложна епидемична обстановка", каза президентът.

От президентската институция са повдигнати и въпроси за контрола на изборния процес, за условията за набиране на допълнителни, резервни членове на секционни избирателни комисии, за мобилни избирателни кутии.

Държавният глава Румен Радев отбеляза, че са зададени и въпроси относно доставката на машини, методиката на тяхното сертифициране. Той посочи, че е получил уверение, че ще бъдат допуснати граждански организации в процеса на сертифициране на машините.

По думите на Румен Радев в условията на пандемия е важно с усилията на всички да се запази здравето на българите, да се гарантира тяхното право на вот, но и да се гарантира доверие в изборния процес чрез повишен контрол, прозрачност и откритост.

Президентът констатира, че Обединение "Демократична България" има редица идеи и визира кампанията "Ти броиш", както и законопроекта им за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница и усилията за граждански одит върху софтуера и начина на броене с машините.

Румен Радев посочи, че в 21 век е много важно да имаме възможност за надежден машинен вот и за дистанционно гласуване. В своето изказване той отбеляза наложеното вето на промените в Изборния кодекс през октомври във връзка с обезсмислянето на машинното гласуване.

Радев заяви, че ще настоява контролната разписка при този вид вот да има не само баркод, но върху нея да е изписана и партията. По думите му така данните от разписките ще могат да се съпоставят с електронната памет на самата машина.

"Това ще е гарант, ако всичко това съвпадне, че машинното гласуване е сто процента надеждно", заяви Радев.

Той посочи, че вече е поставил въпроса държавата да осигури на всички членове на СИК необходимите лични предпазни средства, както и пакет лични предпазни средства за гражданите, които ще отидат до урните. По думите му това ще покаже отговорно отношение от страна на държавата.

От своя страна Христо Иванов от Обединение "Демократична България" заяви, че се отнасят сериозно към всички детайли, свързани с провеждането на изборите.

Той декларира готовност да бъдат предоставени законопроектите им за гласуване по пощата и за независимия одит на машините. "Вярваме и ще продължим да вярваме, че гласуването по пощата е най-адекватната мярка по отношение на въвеждането на някаква форма на дистанционно гласуване", коментира Иванов.

Той изрази опасение от възможността с въвеждането на машините като мярка за повишаване на доверието, тя да се превърне в нова причина за недоверие и акцентира, че отговорността е на ЦИК и на управляващите.

Иванов настоя политическите партии да могат да събират подписките за участие в изборите в електронен формат, като вид противоепидемична мярка и за излъчване онлайн в реално време поне на броенето на бюлетините.

Иванов настоя и да се увеличи значително безплатното време за участниците в изборите в БНТ и БНР.

След срещата Христо Иванов уточни пред медиите, че по време на срещата, не е била обсъждана датата за предстоящите парламентарни избори, а условията за провеждането им.

Иванов акцентира на основните теми, обсъдени с президента - здравният протокол, въвеждането на възможността за гласуване по пощата, както и за онлайн наблюдение на изборния процес.

Иванов декларира, че това може да стане чрез платформата "Ти броиш" на Обединение "Демократична България".