Налице е откровен саботаж, за първи път наблюдаваме такъв саботаж на организацията на честни избори от страна на институции, които са отговорни за тяхното провеждане. Това каза лидерът на Сдружение "Изправи се.БГ" в началото на срещата с президента Румен Радев. На нея присъстваха и представителите на Отровното трио, които ще се явят заедно с Манолова на предстоящите парламентарни избори.  

Държавният глава започна консултации с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Според Манолова единствените гаранти за честния вот остават президентската институция, извънпарламентарните политически сили и българските граждани. Тя предложи да се създаде паралелна "гражданска ЦИК" под егидата на президента, която да наблюдава организацията на изборния процес и да направи паралелно броене на вота на българските граждани.

"Хората на площадите поискаха незабавна оставка на правителството и възможно най-бързо честни и свободни избори за смяна на едноличния модел", посочи Манолова и изтъкна, че в този контекст датата 28-ми март изглежда "логична" и "абсолютно подходяща", предвид искането на българските граждани.

Манолова посочи, че два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставка на тези машини, правителството не е осигурило логистика, не е ясно къде и как ще бъдат съхранявани, как ще бъдат пазени, няма методика за сертифицирането и одита за тези машини, няма правила за гласуване на карантинираните в условията на пандемия. Няма санитарен протокол за начина за безопасно провеждане на предстоящите избори.

Снимка: БТА

"Според нас намерението на институции, макар и декларативно за провеждане на избори час по-скоро, реално отдалечава реалната дата за провеждане на изборите, тъй като те откровено саботират организацията им", констатира Манолова.

Манолова бе категорична, че не се налага "отваряне" на Изборния кодекс /ИК/. "Това е така и заради изричното правомощие на ЦИК да създаде правила за провеждането им", уточни Манолова и настоя ЦИК да не бягат от отговорност. По думите й има текстове в действащия кодекс, които регламентират правилата за гласуване на карантинирани лица, както и тези за използване на подвижни избирателни секции и за видеонаблюдение на изборите.

Снимка: БТА

"Изправи се.БГ" ще настоява за въвеждане на възможности за гласуване по пощата за българските граждани, които живеят зад граница, както и за карантинираните, ако все пак се направят промени в ИК. Друго предложение е за създаването на МИР - "Чужбина". Тя постави темата и за сънародниците ни във Великобритания, които след Брекзит ще трябва да гласуват в 35 секции.

Снимка: БТА

След изказването на Манолова, президентът Радев констатира, че ЦИК категорично отказват с техни правила да регламентират гласуване с мобилни избирателни кутии, както и видеозаснемане на изборния процес в реално време. Той обясни, че наложеното от него вето във връзка с броенето на контролните отрязъци от машините "наистина обезсмисля машинния вот". Тъй като това вето беше преодоляно и ще има броене, е добре да има съпоставка на вече преброените хартиени отрязъци и електронната памет на машините, смята президентът Радев.

Снимка: БТА

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян заявиха, че правителството се ползва с изключително ниско доверие и призоваха за организация на избори с максимално гражданско участие и легитимност. Според тях проблемите с гласуването на карантинираните и болните хора могат да бъдат решени чрез гласуване по пощата, което би могло да се организира в рамките на един месец.

Снимка: Пресцентър на Президентството