Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев освободи назначения до конкурс директор на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" - проф. Николай Димитров, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). Причините за това са влошената работна атмосфера в болницата и констатирани нарушения в организацията на лечебната дейност, както и създаване на опасност от възникване на значителни щети за лечебното заведение и персонала, уточняват от МЗ.

Проф. д-р Николай Димитров беше назначен на 18 юли 2022 г. до провеждане на конкурс по Закона за публичните предприятия. Конкурсът беше обявен на 2 септември 2022 г. като кандидатите могат да подават концепциите си за управление до 20 септември 2022 г.

До освобождаването на проф. Димитров, броени дни преди провеждане на конкурса, се стигна след извършена проверка на 22 август от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) и след поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри на лечебното заведение.

Проверката на СРЗИ констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок, посочват от пресцентъра на МЗ.

Освен проблемите, констатирани в проверката на експертите на СРЗИ, в МЗ са постъпили и серия от сигнали за неправомерни уволнения на доказани и утвърдени кадри на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков". Уволненията са извършени от директора на болницата проф. Николай Димитров и са направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени докато са били в законоустановен отпуск по болест.

До приключването на конкурса за избор на нов изпълнителен директор, длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е изпълнявал длъжността Началник на клиниката по Съдова хирургия и чийто професионален стаж изцяло е свързан с болницата.

В края на юли с решение на Министерския съвет болницата беше преименувана от УМБАЛ "Св. Екатерина" на името на проф. д-р Александър Чирков. По този начин е почетен приносът на проф. Чирков за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията. През май 1986 г. в болницата е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. д-р Александър Чирков.

Вчера на свое заседание Министерският съвет реши да се отпуснат 30 000 000 лева, с които да се осигури медицинска техника и апаратура за пускане в действие на разширението на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".