По думите на Стоянов пред БТА мотивите му произхождат от "трагичните резултати, които получи "Атака" на президентските и местните избори" - под 4%.

Той посочи, че е нормална европейска практика в такива случаи председателят на партията да подаде оставка и припомни, че през 2009 г., когато БСП е загубила изборите, макар и не така "катастрофално", самият Сидеров е заявил, че Сергей Станишев трябва да подаде оставка.

"Нормалната процедура е свикването на един национален сбор на "Атака", който да определи как продължава развитието на партията. По устав този сбор трябва да се състои задължително до края на тази година. Ако това не стане, според новото изборно законодателство партията няма да има право да се явява повече на избори, тоест въпросът е на оцеляване", предупреди Димитър Стоянов.

Той изтъкна още един мотив да поиска оставката на Сидеров - това, че "Атака", заедно с БСП и особено с ДПС, внесе искане в Конституционния съд за касиране на президентските избори.
"Така според мен се легитимира антиконституционната партия ДПС, което не мога да приема", посочи евродепутатът. да видя как това отива на вятъра".

Стоянов не отговори на въпроса кой според него трябва да е лидер на "Атака" и добави, че това трябва да бъде решено от националния сбор на партията.  Уточни само, че позицията му е известна на Волен Сидеров и той е присъствал на заседанието на парламентарната групата на "Атака" в понеделник, когато е бил поставен въпросът.
За това заседание и искането на Стоянов по-рано съобщи в. "Монитор", като се позова на участници в него.

По този повод по-рано днес в кулоарите на парламента самият Сидеров нито потвърди, нито отрече информацията.
"Питайте Димитър Стоянов дали ми иска оставката. Много хора са ми искали оставката. Не ме притеснява абсолютно нищо, само че въпросът с оставката се решава на конгрес - Националния сбор, който ще се състои тази година”, категоричен бе лидерът на "Атака", цитиран от "Фокус".

По-късно обаче пред БТА лидерът на "Атака" коментира, че е видял доста предателства през последните 6 години и не може да очаква нито нещо, което да го порази, нито да го потресе.
"Нагледах се на всичко, така че го приемам като част от мръсната линия в политиката", добави той и отбеляза, че Димитър Стоянов е израснал и е станал това, което е сега, изцяло благодарение на него.

Запитан дали причините за исканата оставка не са лични, свързани с проблеми със съпругата му Капка и друга жена (по неофициална информация на bTV депутатка от "Атака" - бел. ред.), Сидеров отговори на журналиста, задал му въпроса, с думите: "Всеки има личен живот, вие също имате личен живот, обяснете ми за отношенията си. Как сте с либидото?" След което добави: "Ако има промяна, тя ще се разбере. Публична личност съм, няма как да се скрие".

На същия въпрос Димитър Стоянов отговори, цитиран от БНТ, така: "Няма личен мотив, позицията ми е абсолютно принципна. Дълбоко не се интересувам на кой как му е либидото в момента. Аз съм дал 6 от най-хубавите години от моя живот, когато повечето хора са ходили по кръчми, мадами и т.н., аз съм се занимавал с политика и съм загърбил личния живот и това ми е коствало много. Не искам това да отива на вятъра".


Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов определи пред БНР като некоректност искането за оставка на Сидеров.
"Аргументи не чух. Абсолютно некоректно поведение от страна на Димитър Стоянов. Той много добре знае, че това е смешно - че Сидеров ще подаде оставка или че трябва да подаде. Имаше декларация на парламентарната група, която подкрепя г-н Сидеров. Едва ли не, че всички са срещу Сидеров е абсолютно грозна лъжа", категоричен бе Чуколов.