Емил Костадинов е новият областен управител на Перник. Досегашният областен управител Ирена Соколова беше сменена на днешното редовното заседание на Министерския съвет.

Смяната е заради допусната водна криза в Перник.

"Ние, когато направим грешка, си я понасяме по един начин. Освобождаваме Ирена Соколова и назначаваме Емил Костадинов", каза премиерът Борисов пред журналисти в началото на правителственото заседание.

33-годишният инж. Емил Костадинов е бивш районен кмет на кв. "Изток" на Перник (2015-2019 г.) и настоящ общински съветник от ГЕРБ.

Името на Костадинов бе спрягано за нов областен управител още преди седмица, когато стана ясно, че Бойко Борисов е поискал главата на областния управител на Перник Ирена Соколова. Това стана в деня на организирания протест пред областната администрация в миньорския град, където Соколова сама заяви публично:

"Оставката ми е най-малкия проблем. Тя може да стане всеки момент, но това няма да реши ситуацията с водната криза в общината".

Ирена Соколова е втория отстранен от длъжност след въвеждането на водния режим в Перник. Перник е на воден режим от 18 ноември, като вода се подава до гражданите два пъти през деня от 5 до 10 ч. и от 17 до 22 ч. В много райони обаче режимът не се спазва, поради множеството аварии по мрежата.

Визитка на новият областен управител на Перник

Емил Костадинов е бивш районен кмет и общински съветник от ГЕРБ на последните избори. Работил е като Главен експерт в Областно пътно управление - Перник. Той е завършил ВТУ "Тодор Каблешков" - София с магистърските специалности "Транспортен мениджмънт" и "Автоматизирано проектиране в машиностроенето", има придобита образователно-квалификационна степен "магистър" и по специалността "Национална сигурност и отбрана" от Военната академия "Георги Раковски" - София.

Новият областен управител на Перник

Снимка: Фейсбук профил на ГЕРБ-Перник

Мерки срещу водния режим

"От помпената станция, която подава вода към Радомир, е имало подаване на вода, въпреки че това трябва да става само при аварийни ситуации. Това е било установено при извънредна проверка миналия петък, докладва днес министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с водната криза в Перник. След спирането на тази тръба притокът на вода в язовира е по-голям от разхода, обясни той.

Министър Нено Димов

Снимка: БТА

"В последните дни тенденцията е на почти изравняване на притока и отока на вода към язовир "Студена", отчете и регионалният министър Петя Аврамова.

По думите й притокът на вода се влияе много от атмосферните условия. Тя добави, че част от краткосрочните мерки са изпълнени от ВиК - Перник. Една от тях е била да се насочат водни количества от Владайския канал за запълване на язовир "Студена". Сред дългосрочните мерки е да се търсят допълнителни алтернативни източници на вода и вече има две предложения. Едно е за допълнително сондиране. Другото е за използване на карстови пещери и допълнителни източници на вода, уточни министър Аврамова

Тя допълни, че другата мярка е факт след осигуряването на 2,7 млн. лева, за да се направи реконструкция на пречиствателната станция. ВиК - Перник вече има договор с Министерството на околната среда и водите за изпълнението на проект за рехабилитация на водопроводи.

Започва и спешна рехабилитация на ВиК мрежата, за да се намалят загубите, каза още министър Аврамова.

Да бъде направена стратегия за справяне с безводието на национално ниво, поиска Борисов от министрите си. "Дай боже да вали сняг, ние ще го ринем, но да пълни язовирите. Безводието е страшно", каза още Борисов след като министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че към днешна дата се ремонтират 10 язовира. До края на годината трябва на още между 2 и 5 язовира да започнат строителства.

Снимка: БТА

Миналата седмица стана ясно, че към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната, 40 общини, 12 града, 160 села. Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души. Сред по-големите градове, засегнати от водния режим, той посочи Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.