Мотивите за оттеглянето му са, че според чл.29 ал.1 от Закона за администрацията областният управител е едноличен орган на изпълнителната власт, който осъществява държавното управление по места. Това предполага, областният управител да е политически ангажиран с управляващата коалиция.

„Предвид обстоятелството, че не съм представител на нито една от партиите в управляващата вече коалиция, правилното решение за мен е да подам оставката си. Това решение произтича и от моето възпитание и политически морал, заяви Йордан Татарски.

Заявявам, че до последния работен ден ще изпълнявам отговорно и съвестно задълженията си на областен управител и ще въведа следващия областен управител в текущата дейност на администрацията.

Заповядайте в първия работен ден на следващата седмица, а именно Денят на победата - 9 май от 17.30 ч. в голямата зала, намираща се на 2-ри етаж в сградата на областна администрация Кюстендил, където ще направя публичен отчет за дейността си пред гражданите и медиите.“ , коментира Татарски.

Той беше назначен на 08.02.2017 г. от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.

Дир. бг припомня, че служебният премиер Огнян Герджиков подмени 21 областни управители.

Очаква се премиерът Бойко Борисов да сменени още трима областни управители - на Варна, Хасково и Смолян. Днес парламентът освободи като депутати от ГЕРБ Стоян Пасев, Станислав Дечев и Недялко Славов. Вероятно те ще се върнат като областни управители съответно на Варна, Хасково и Смолян.