Новото правителство ще осигури до 200 млн. лв. от бюджета, за да подкрепи по-бедните хора, за да могат да плащат сметките си за ток и отопление, както и да създаде временни работни места и да засили подкрепата за майките. Това заяви в интервю за агенция Ройтерс Пламен Орешарски, номиниран за министър- председател от Коалиция за България.

"Вярвам, че има начин да се преструктурират разходите и да се запази дефицитът на планираното ниво от 1,3% от брутния вътрешен продукт тази година," каза Орешарски в интервюто.

Ройтерс коментира, че от Орешарски се очаква да се състави правителство от технократи, което да получи подкрепата на Коалиция за България и ДПС в парламента и един регистрирал се от ГЕРБ или националистическата партия „Атака”.

"Не съм участвал в политически разговори, но от някои признаци, очевидно е, че "Атака" или ще се въздържат, или няма да гласуват. Това ни дава някои основания, за да бъдем уверени", каза Орешарски пред Ройтерс.

Новият кабинет ще запази плоските подоходни и корпоративни данъчни ставки непроменени на 10 процента - едни от най-ниските в ЕС – за да се привлекат чуждестранните инвеститори и ще спомогне да се задвижи икономическият растеж отвъд очакваното 1 на сто тази година, посочва Орешарски. Той заяви, че ще се коментира увеличаване на минималната работна заплата от 310 лв. на месец и увеличаване на пенсиите, които са замразени от 2009 г., в съответствие с инфлацията, чрез повишаване на събираемостта на данъците, а не чрез допълнителни кредити.

Правителството ще се придържа към обещанието на социалистите да бъдат създадени 250 000 нови работни места в страната и ще се опита да запази цените на електроенергията непроменени.

Ще се обмисли и рестартиране на проекта за атомната електроцентрала в Белене, отказан от страна на предишното правителство, ако един нов преглед на проекта покаже икономически смисъл за това, каза още Орешарски пред Ройтерс.

В неделя той обяви, че ще съобщи състава на кабинета в понеделник. В неделя продължиха експертните консултации между БСП и ДПС.

В понеделник ще има консултации с още 4 партии, уточниха социалистите.

Директорът на "Шейново" д-р Таня Андреева пък коментира, че е приела да е министър на здравеопазването.

Анкета: Одобрявате ли Пламен Орешарски за премиер?