Вътрешната опозиция на БСП убеди пленума за промяна на датите за пряк избор и провеждането на конгреса на партията. Прекият избор за лидер на БСП ще е на 12 септември, а конгресът на партията ще се проведе на 26-септември в зала 1 на НДК.

До 4 август трябва да приключат всички партийни конференции в страната.

Председателят на БСП Корнелия Нинова не успя да събере подкрепа за прегласуване на взетото "на подпис" решение за датата на прекия избор и конгреса. За сметка на това Националният съвет прие предложението на Георги Пирински за доклад и дискусия по насрочването на прекия избор и конгреса.

На 12 август стартира вътрешно-партийната кампания за кандидатите за председателския пост.

Това реши с пълно мнозинство току-що пленумът на партията, който се повежда на "Позитано" 20.

Досега се предвиждаше вотът да е на 26 септември. Предложението за промяна на датата е направено от Янаки Стоилов по време на обсъжданията в залата. То идва, след като в началото на заседанието по-рано днес червеният пленум бламира Корнелия Нинова в искането й да бъде прегласувано взетото на подпис решение за датата на прекия избор и конгреса. Ако има балотаж, той ще е на 19 септември. Конгресът пък трябваше да се проведе на 10 октомври. 

Припомняме, че решението за предишните дати на двете събития бе взето "на подпис" с минималните 94:93 гласа, като в партийните редици се настани съмнение за оказван натиск върху някои от членовете. Според недоволните от стила на управление в БСП въпроси от най-висока важност не могат да се взимат неприсъствено. 

Още преди началото на днешния пленум членове на Националния съвет на партията поискаха по-ранна дата за прекия избор на председател на БСП и за конгреса.

Голяма част от членовете на Изпълнителното бюро на БСП разкритикуваха идеята за подписка за народен вот на недоверие към правителството с мотива, че този подход е изчерпал своята ефективност.

Един от критиците на инициативата е председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев:"Повтаряме едни и същи практики. Миналата година по този начин беше обявено напускането на парламента - три месеца или четири ни нямаше, резултатът е, че от това загубихме. И мисля, че всички го разбират и признават. Тази инициатива за мен към момента поражда повече въпроси, отколкото отговори".