Остри реакции сред опозицията предизвика намерението на БСП да задържи мандата до 15 август.

На брифинг след среща с ръководствата на ПП, ДБ и ИТН лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ръководствата на партиите ще говорят с депутатите си да за отмяна на пленарната ваканция (1-15 август) заради избора на председател на КЕВР, който трябва да се случи до 12 август и вероятно мандата ще бъде задържан до 15 амгуст. 

Корнелия Нинова в момента практически погазва Конституцията или най-малкото не спазва нейния дух и не спазва духа на мандата, който е получила от президента, коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС пред журналисти в парламента. Поводът е заявката на БСП, че ще държат мандата до избора на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Изявлението на Корнелия Нинова, че ще върне мандата на 15 август, за нас е крайно неуместно и обезпокоително. Първо за нас това е директно погазване на духа на българската Конституция, която определя, че третият мандат се дава, за да бъдат водени преговори за правителство, а не за да бъде решаван въпрос с КЕВР или която и да било друга институция", посочи той.

Вторият извод е, че те няма да направят правителство, а симулират преговори, коментира още Тома Биков. Ако те щяха да направят правителство, щяха да го направят и оттам нататък да решават всички останали въпроси, които трябва да бъдат решавани от редовно правителство, а не от правителство в оставка и от парламент без мнозинство, аргументира се той. По думите му това е поредна стъпка към разпад на българските институции.

Затова призоваваме Корнелия Нинова незабавно да върне мандата и президентът в най-кратък срок да насрочи предсрочни парламентарни избори, които да ни изведат от тази тежка политическа, а вече и институционална криза, в която сме изпаднали, каза депутатът, но не отговори на въпрос какво би станало тогава с КЕВР.

Очевидно този мандат няма да може да бъде осъществен. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, коментирайки възможността за създаване на кабинет в рамките на настоящия парламент.

Костадинов изрази несъгласие решението третият мандат, връчен на "БСП за България", да бъде задържан до средата на август, докогато е възможният срок за приключване на евентуална процедура по избор на председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). "Подозирам, че след 15 август може да го задържат до 15 декември, малко преди Нова година, а може би и след 15 януари", коментира Костадинов.

"В момента едно импотентно управление прави всичко възможно, със зъби и нокти, да задържи управлението в ръцете си, за да може да прокара още няколко сделки", допълни той.

Костадинов припомни, че групата на "Възраждане" е гласувала "против" избирането на Станислав Тодоров за председател на регулатора, чиято процедура по избор Конституционният съд обяви за противоконституционна.

"Още тогава казахме, че ще има проблем, защото начинът, по който беше извършен този избор, беше противоконституционен. Трябва ли всяка една грешка да служи за оправдание, за да продължават да правят още грешки? Предстои да изберат председател на Комисията за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Ако направят същата грешка?", попита Костадинов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи решението на БСП да задържи мандата като познат "болшевишки прийом", че "власт без кръв не се дава". Той призова да бъдат спазвани сроковете по тълкувателните решения на Конституционния съд.

Така беше и по времето на Жан Виденов, посочи Карадайъ и добави, че тогава болшевишкият им лозунг бил "Власт без кръв не са дава". Явно и в момента това се опитват да правят, но има и решение и тълкуване на Конституционния съд (КС) на нормите и не би трябвало да се отклоняваме от залегналите принципи в Конституцията и тълкуванието на КС, отбеляза Карадайъ.

По думите му, тази провалена власт може би е най-лошата власт за последните 32 години, дори и по-лоша от властта на Жан Виденов.