"Благодаря на българското правителство за доверието, както и на страните от Източна Европа, които ме подкрепиха. За съжаление, очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не успя да се реализира.

Антониу Гутериш, дългогодишен приятел и колега, е безспорен победител в надпреварата. Желая му успех с многото предизвикателства, които му предстоят начело на ООН", допълни тя.

"Пет дни кампания = пет гласа. Благодаря много на онези, които ме подкрепиха",  написала Георгиева в Туитър.

Бившият португалски премиер се очертава да бъде деветият генерален секретар на ООН. В последния шести вот вчера той получи 13 одобрителни гласа и 2 гласа "без мнение".

След това гласуване Георгиева сподели 7-8 място със словенеца Данило Тюрк. 
Тя получи 8 негативни гласа, от които 2 на страни имащи право на вето. Георгиева получи 5 насърчителни гласа и 2 гласа "без мнение".
Другата българка в надпреварата - Ирина Бокова, получи 7 насърчителни гласа, 7 отрицателни гласа и 1 глас "без мнение".

Кристалина Георгиева вече е в Брюксел, потвърдиха за БТА източници от нейното професионално обкръжение. Според водещото европейско издание "Политико" тя ще избягва публични изяви до края на месеца. Георгиева е в неплатен отпуск този месец, който й бе даден, за да води кампанията си за ООН, завършила снощи.

АНКЕТА: Да има ли оставки след вота за генерален секретар на ООН?