ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението когато са сваляли правителството, а носят отговорност към мира и войната. В името на това не поемат онази отговорност, която е персоналната партийната отговорност и настояват, че тя трябва да се понесе на друго ниво - от всички. Което при нормална ситуация и нормални отношения на една консолидирана демокрация е разумно.

Това казват от ГЕРБ, само че ние не сме във война. Да се твърди, че ние сме във война, е опорка на Кремъл. Те казват - ние воюваме с целия Запад, където е и България. От Запада казват - "не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения. Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но те не воюват с Русия. Това казват те и в този смисъл всеки, който казва, че сме във война, в това число и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка". Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за "Панорама" по БНТ, в което коментира пред Бойко Василев лидерството, политическата ситуация у нас и новата си книга - "Политиката отвътре".

Когато чете човек вашата книга, често се натъква на думата "отговорност". Виждате ли я днес обаче?

Иван Костов: Зависи какъв е прочитът на отговорността, защото примерно може да се тълкува така, че този, който взима решението, задължително трябва да понесе отговорността. Сега обаче виждаме съвършено друг подход. ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението, когато са сваляли предишното правителство, а носят отговорност към мира и войната, грубо казано. В името на това не поемат онази отговорност, персоналната, партийната и настояват, че трябва на друго ниво да се понесе отговорност, тоест от всички. При нормални отношения в една консолидирана демокрация това е разумно.

Според бившия премиер, политиката се прави в зависимост от нагласата, идеите и стремежите, които определят действията на хората в партиите.

"Отговорността, която носят партийните лидери, също е в няколко посоки - основната е към тези, които са ги избрали. След това има, разбира се, и други интереси и опции. Има интереса на цялата държава, на цялото общество, но зависи как ще бъде поставена задачата, за да я решат. Аз не мисля обаче, че ГЕРБ облекчават решението на другите, по-скоро мисля, че го провокират, каза още Костов.

"Те казват: "Ние воюваме с целия Запад", където е и България, но Западът казва "не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения - Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но не воюват с Русия. В този смисъл всеки, който казва, че ние сме във война, в т.ч и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка.

БНТ: Коя е най-голямата заблуда на българина за политиката?

Иван Костов: Той генерализира. Генерализира политическия грях, който по принцип съществува, защото политиците искат да променят живота му, а той не е съгласен в голямото си мнозинство да му се променя животът. Ето, вижте, ако не се промени животът му, се влиза в криза, защото обществото се променя, всички външни и вътрешни обстоятелства се променят, има вътрешни напрежения, те трябва да се решават от политиката. Това непременно е навлизане в бита на хората. В този смисъл хората няма как да не генерализират критиката си срещу всички политици. Това е естествено. Тези, които не са част от политически формации са най-склонни да кажат - всички са маскари и корумпирани. Да, има корумпирани, има маскари, но има и смели хора, постижения има и умели политици и по-честни. Но не можем да искаме от хората, в чийто живот се намесват политиците да виждат тези различия.

Костов изрази увереност, че посткомунистите вече стават малцинство: "Виждам го по знаците, които дава обществото".

БНТ: Няма ли константи в българската политика преди 1944 г. и сега? Например Русия не е ли е една такава константа, която тласка към вечно разделение? Ето, вие не дадохте коридор на руските войски, но по ваше време дадохте рафинерия в руски ръце.

Иван Костов: Да, така е, въпреки че по това време Русия беше на Елцин и беше тръгнала по пътя на демокрацията и беше нещо съвсем различно от възстановяването на неоимперската политика от Путин. Тогава всички мислеха, че Русия необратимо ще влезе в глобалния свят, глобалното общество и ще се демократизира, което е дълбока заблуда на либеарлите. Русия не е константа, няма константи в политиката, нищо не е постоянно и безспорно. (...) Всъщност, ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява. Той е най-големият враг на путинистите, защото ги лишава от основания да го следват. И сега всички казват, че има опасност да хвърли ядрена бомба. Ако го направи - колко ще му останат привържениците. Все ще има някой да се зарадва в България, че я е хвърлил, но очевидно ще погуби авторитета на Русия за столетия напред. Ще я превърне в олицетворение на алсолютното зло за всички поколения занапред.

БНТ: Ако тази книга, както казвате, е вашето политическо завещание, можете ли да го изразите в една дума накрая?

Иван Костов: Завещавам една висока политическа амбиция. Без висока политическа амбиция едно общество не може да се развива, не може да се следват теченията, особено мейнстриймът и да се очаква, че нещо ще се случи. Огромна маса от хората не искат промени. Промените се налагат от вътрешни и от външни обстоятелства. Без да имаш амбицията да издигнеш обществото си на по-високо ниво, ти няма какво да правиш в политиката.