Путин и политическото ръководство на съвременна Русия са военнопрестъпници. Подкрепата за тях и агресивната им имперска политика е вид съучастие в престъпления срещу човечността. Това е подкрепа за дестабилизация, подкрепа за тирания и помощ на злото. Рано или късно, злото ще бъде наказано. Както беше след Втората световна война.

Това каза в интервю по Нова посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук.

"Не мисля, че с Путин сега е възможно да се преговаря или да се води дискусия. Защото неговите инструменти са изнудване, терор, убийства на невинни хора. Той вече се присъедини към кохортата на тираните и най-големите престъпници на 20. век - Хитлер и Сталин. Като всеки човек, който търси мир и справедливост, имам само едно желание - да видя Путин в Хага възможно най-скоро", изтъкна Илашчук.

Както е известно, в средата на март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортация на деца от окупираните от от Русия международно признати територии на Украйна.

На въпрос как и кога според нея ще приключи войната на Русия в Украйна, Олеся Илашчук започна отговора си с "една известна мъдрост, че лошият мир е по-добър от добрата война".

"Но тази формула не работи, когато една държава вече е започнала война и я води срещу съседна държава. Не може да се говори за мир с агресор, дошъл на земята ти, за да те унищожава и убива теб, твоите роднини, приятели и съседи", каза украинският посланик.

"Днес украинците не водят война, те защитават себе си и страната си. Мирът в Украйна може да бъде възстановен в рамките на един ден, веднага щом Русия изтегли войските си от границите на Украйна, признати през 1991 година. Русия трябва да се върне към зачитането на международните норми, споразумения и правила. В противен случай, руската агресия отваря пътя към варварството на Средновековието."

"Едва ли има хора сред нас, които биха мечтали за такова бъдеще. Следователно, възстановяването на мира е възможно само чрез връщане към справедливостта, преследване на международни военнопрестъпници и зачитане на международното право като единствен и най-добър гарант за стабилно бъдеще. За нас и нашите деца."

Запитана за отношенията между България у Украйна Олеся Илашук отбеляза, че "през последните няколко месеца политическият диалог между Украйна и Република България значително се активизира". "Продължава развитието на секторното междуправителствено сътрудничество. В допълнение към сферата на отбраната и въпросите за изграждането на коридорите на "солидарността" за транспортиране на украинското зърно, особен интерес представлява сферата на екологията, възобновяемата енергетика, реализацията на проекти за съвместно производство."

Украинският посланик изрази благодарност на правителството на България и българския народ за политическата подкрепа на страната й "на международната арена, за подкрепата на Международната Кримска платформа, подкрепата за Декларацията на Г-7 за гаранциите за сигурност за Украйна".

"Но отделно, искам да благодаря за оказаната военно-техническа помощ на Украйна, за принципната позиция на Народното събрание на България и за съответните решения на правителството. Както и на всеки гражданин на България, намерил възможност да даде своя личен принос в подкрепа на украинците в този невероятно труден момент. Всяка подобна история, която научаваме от доброволци или на която ставаме свидетели лично, докосва сърцата ни. Защото нищо не помага да преминаваме през изпитанията и предизвикателствата и да ги преживяваме, както подкрепата на приятели. И също така искрените жестове, протегната ръка за помощ - те са светлината на доброто и светлината на надеждата."

Олеся Илашчук изрази надеждата и вярата си, че със сигурност Украйна ще победи. "И справедливостта ще бъде възстановена."