Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц ще предприеме двудневно пътуване до Западните Балкани, Гърция и България идната седмица. Външният министър Аналена Бербок пък ще посети Атина и Анкара. 

Планираните първи спирки на Олаф Шолц са на 10 юни в Косово и Сърбия. 

На 11 юни предстои работна вечеря на канцлера в Солун по покана на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис с представители на страните в регионалната инициатива Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа.


Осем държави основават формата за сътрудничество - Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа - в София през 1996 г. - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Македония, Румъния, Сърбия (плюс Черна гора тогава) и Турция. Следва присъединяването на нови-членки - Хърватия, Молдова, Черна гора, Словения. Членството на Косово първоначално е блокирано от Сърбия, Гърция, Румъния, Молдова и Босна и Херцеговина, но през 2014 година самообявилата се за независима република става пълноправен член.


Шолц ще нощува в Солун, а на следващия ден ще отпътува за Северна Македония и България.

Фокусът на пътуването ще бъде европейските перспективи на страните от Западните Балкани и приносът на Германия за подобряване на регионалното сътрудничество и преодоляване на двустранните блокади. 

Освен това централна тема ще бъде по-нататъшната съвместна реакция на руската война срещу Украйна.

Междувременно германският външен министър Аналена Бербок ще пристигне в Атина в сряда и ще бъде приета от премиера Кириакос Мицотакис. Тя ще се срещне и със своя колега Никос Дендиас и представители на гражданското общество. На следващия ден Бербок ще отпътува за Анкара, за да се срещне с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и представители на гражданското общество и икономиката.