Министерският съвет прие решение да се проведе Стратегически преглед на отбранителната политика на Република България, като периодичен преглед на отбраната, съобщиха от правителствената информационна служба. Общото ръководство на прегледа ще се осъществява от министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Прегледът се налага поради настъпилите сериозни изменения в средата на сигурност и в концептуалните и планиращи документи на НАТО и Европейския съюз (ЕС) в областта на отбраната.

Пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна, развитието на процесите в Черноморския регион заедно с нарастващите други заплахи налага военните ни способности да са стабилни и надеждни, за да може заедно със съюзниците да възпираме, а при необходимост, да се отбраняваме срещу заплахите. Навлизането на нови технологии променя характера на войната.

Провеждането на конфликтите едновременно в няколко, или във всички области на операциите, все по-сложната електромагнитна и информационна обстановка, в която действат Въоръжените сили, заедно с промените в климата оказват съществено въздействие върху оперативните аспекти и ефективността на военните действия, се посочва в съобщението на Министерския съвет.

От там допълват, че всичко това поставя по-високи изисквания към способностите на въоръжените сили, налага преодоляване на технологическата изостаналост, постигане на оперативна съвместимост със съюзниците в НАТО и ЕС, прекъсване на зависимостите от Русия по отношение на въоръжението и бойната техника, изграждане на устойчивост и взаимодействие с другите национални участници. Необходимостта да се инвестира в способностите на бъдещето налага ефективно използване на нарастващите, но все пак ограничени ресурси за отбрана, при ясни приоритети за справяне с предизвикателствата пред отбранителната политика, посочиха още от правителствената пресслужба.

Очаква се резултатите от Стратегическия преглед на отбранителната политика на България и адаптираните подходи и управленски решения да бъдат представени пред обществеността в "Бяла книга на отбраната" в края на февруари 2024 г.

Днес пред журналисти във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че една от съществените задачи пред армията е киберсигурността и защитата на информацията. Той подчерта, че модернизацията на различните войски е важна, те имат средства за разузнаване, но тази информация трябва да достига своевременно и в реално време, за да се вземе решение на техническо, оперативно, стратегическо държавно ниво. Това налага да се работи активно и за сигурността на данните.