Политиците не трябва да противопоставят хората един на друг, а да търсят съвместни решения. Това каза в Кюстендил служебният премиер Гълъб Донев по повод напрежението около съдбата на Паметника на Съветската армия в София, предаде БНР.

Той призова партиите да оставят решението за съдбата на монумента за след изборите.

"В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а трябва да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим", заяви той в Кюстендил.

"Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите, в спокойна обстановка да се вземе най-правилното и най-точното решение", апелира премиерът.

По повод инфлацията и мерките на държавата срещу спекулативното покачване на цените на храните в магазините, Гълъб Донев заяви, че проверките и санкциите ще продължат.

"Това, което се наблюдава в редица търговски вериги, е, че има трайни промоции и намаления на цените от 25%-27%, което говори, че има резерв в намаление на цените на хранителните продукти от първа необходимост, които най-много засягат българските граждани с най-ниски доходи", коментира Гълъб Донев.

Проверките ще продължават. Наложени са вече няколкостотин глоби и санкции на различни търговци. Предстоят още срещи с представителите на търговските вериги и производителите, добави служебният премиер.

Наред с това той анонсира и подготвяни нормативни промени с въвеждане "на електронни етикети, така че да се проследи по веригата кой къде какви цени става. Защото е недопустимо, по думите му, един и същи продукт да струва двойно у нас, отколкото в магазин от същата верига в западните държави. "Ще продължим със санкциите", обеща Гълъб Донев.

Служебният министър-председател Гълъб Донев коментира предстоящия вот на 2 април и подготовката за него.

"Виждате, че започват и масови проверки и кампании от страна на МВР, на НАП и другите контролни органи, които следят за купения вот, за корпоративния вот, за това да можем да осигурим едни честни и демократични избори. Такива, каквито нашата държава е имала през последните няколко десетки години", заяви премиерът Донев, цитиран от БНТ.

Донев участва в шествието по централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за 80-годишнината от акцията по спасяването на българските евреи.