Броят на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде намален от 18 на 15 души, а целият състав на специализирания орган ще се назначава с указ на президента - това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от Изборния кодекс. "За" гласуваха 155 народни представители, "против" - 72-ма, а двама се въздържаха.

В тези 15 души, които ще влизат в състава на ЦИК, са включени и председателят, заместник-председателите и секретартят на комисията. Те ще бъдат предлагани от парламентарно представените партии и коалиции и ще се назначават с президентски указ след публични консултации и процедура, определена също от държавния глава. Досега членовете на ЦИК се избираха от Народното събрание. 

По време на дебатите Даниел Митов от ГЕРБ-СДС призова депутатите да си дадат сметка, че е неразумно да се правят за толкова кратко време радикални промени в начина, по който се съставя ЦИК. Освен това според него президентът вече е излязъл от конституционните си правомощия и попита дали всички са убедени, че ще бъде безпристрастен и независим в тази си роля.

Георги Свиленски от БСП се изказа за смяна на настоящите членове на ЦИК, защото "този орган през 2019 г. не е видяла нарушение в това, че Бойко Борисов е бил шеф на предизборен щаб и министър-председател". А според Крум Зарков с въпросния текст не се увеличават особено правомощията на президента, тъй като и досега той назначава повечето от членовете на ЦИК. 

Според председателя на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ", която е и вносител на законопроекта, "в момента ЦИК е в много странна конфигурация и явно г-н Митов не е прочел Изборния кодекс и не знае как се назначава тя". 

Цвета Караянчева от групата на ГЕРБ-СДС обърна внимание, че Румен Радев е кандидат за президент и според нея се търси увеличаване на правомощията му.

"Всъщност така, както не подлежи на никакъв контрол, той може да си прави каквото иска с тази ЦИК. Искам да попитам какво се случва със секционните избирателни комисии и на какъв принцип ще бъдат построени те?", попита Караянчева.

Тома Биков пък видя възможност с новите текстове ГЕРБ-СДС след шест месеца да имат президент.